Vragen in de hemel

Column – In de afgelopen jaren heb ik tal van boeken van Henri Nouwen gelezen. Ik veronderstel dat hij voor veel lezers van christelijknieuws.nl een bekende schrijver is. Toch heb nog een aantal vragen voor hem, die ik hem graag zou willen stellen als ik hem over een poosje in het Vaderhuis tegenkom.

Vragen stellen in de hemel? Is dat wel een geoorloofde gedachte? Mag ik er wel van uitgaan dat er dan ruimte is voor dit soort ‘aardse zaken’ zoals het stellen van vragen? Ik kan me herinneren dat een kennis mij,  toen ik een poosje geleden met hem hierover sprak, dit ongepast vond.

Maar waarom doe ik dat?

Ten diepste wil ik – denk ik – mij nu al een beeld vormen van de hemel. En dan niet als een oord waar we eindeloos lang zullen zingen en danken. Dat zal ook gebeuren. Maar ik vraag me in gemoede af of er niet meer zal zijn. In Gods schepping is een eindeloze creativiteit en diversiteit te herkennen. Als we ons daarbij beperken tot de mens, dan kom ik daarvan enorm onder de indruk. Een vrijwel grenzeloze creativiteit en diversiteit. En zou God dat alleen maar in de mens gelegd hebben voor de periode dat hij op aarde leeft? Laten we het wat ruim nemen: 100 jaar. Ik beperk mij nu verder tot de toekomst van de gelovige. Als de gelovige het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld zijn alle gelovigen dan gelijk?  Vinden we daar niets meer terug van  onze gaven en talenten (onze creativiteit) die wij van God als mens hebben gekregen en die ons nu zo uniek maken?

Weet je waar ik ook wel eens over heb nagedacht? Of de Heere Jezus, als ik in het Vaderhuis ben, mij op enig moment zal uitleggen waarom mij tijdens mijn leven hier op aarde dingen zijn overkomen waar ik het moeilijk mee heb gehad. Dat ik in mijn gebed aan God de vraag heb voorgelegd; “Heer, waarom overkomt mij dit?” Zal ik Boven het antwoord op deze vraag krijgen?

Het is een wat vreemde column geworden. Maar nadenken over deze vragen kan mijns inziens geen kwaad, ook al krijgen we de vragen nu niet beantwoord. We houden ons dan in ieder geval in gedachten (even) bezig met een toekomst die ons wacht. Een toekomst die groter/heerlijker is dan wij nu kunnen bevatten en voor mogelijk kunnen houden.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies