Burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve: Het mooiste in het leven

Burgemeester van de stad Gouda, Pieter Verhoeve, is deze week te zien in het interviewprogramma Thuis. Met Jan van den Bosch gaat hij in gesprek over zijn carrière, stad en geloof. Pieter Verhoeve is een Nederlands historicus, jurist, SGP-politicus en bestuurder. Sinds 2019 is hij burgemeester van Gouda.

Pieter Verhoeve: ‘Ergens moet je contemplatie inbouwen zodat je meer toegewijd kan zijn.’ 

Burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve: “Ambt is tijdelijk, maar papa en echtgenoot ben je voor het leven”

Burgemeester Verhoeve is gepassioneerd over zijn werk in de mooie stad Gouda, waar zijn liefde voor geschiedenis en politiek samen komen. Hij is altijd onder de indruk geweest van geschiedenis: ‘De wijsheid die ons is voorgegaan en tegelijk het besef dat je nu leeft uit genade met een diepe verwondering over wat hiervoor gebeurd is.’ Hij citeert Professor van Deursen, één van zijn leermeesters: ‘“Geschiedenis is een vorm van naastenliefde.” En zo zie ik dat ook. Dat je respect hebt voor mensen die vroeger leefden en daarmee dus milder en medemenselijker wordt in het kwalificeren van geschiedenis. De geschiedenis kun je niet claimen, die is van ons allemaal. Dat maakt je, als het goed is, bescheiden, nieuwsgierig en leergierig.’

Hoger, sneller, beter

Als het gaat over het heden ziet burgemeester Verhoeve een haastige cultuur met een continue verlangen naar hoger, sneller en beter. ‘Ik ben warempel niet de enige die te maken heeft met deze overspannen wereld. Je kunt altijd blijven werken.’ Dat geldt zeker voor zijn werk als burgermeester. ‘Het burgemeesterschap is geen baan, maar een bestaan. Ergens moet je contemplatie inbouwen zodat je meer toegewijd kan zijn.’ Die rust en contemplatie bouwt hij bewust in zijn leven in. ‘Meer sporten, meer ontspanning… Onderhoud aan ziel en lichaam, om het maar klassiek te zeggen.’ Belangrijk voor zijn beroep, maar ook voor thuis: ‘Want het ambt van burgemeester is tijdelijk, maar papa en echtgenoot ben je voor het leven.’

Onderdeel van iets groters

Net als politiek is het christelijk geloof bij de burgemeester met de paplepel ingegoten. Ook in moeilijke tijden geeft het geloof houvast en vaste grond. ‘Ook als het niet zo voelt, luistert Hij toch. En het is weten dat je onderdeel bent van iets veel groters dan wat van jezelf alleen is.’ Het mooie van het bezoeken van de kerk vindt Verhoeve het ontmoeten van mensen uit alle lagen van de bevolking. ’Dat is ook op de markt zo, en bij de voetbalvereniging. Je kiest elkaar niet uit, je bent aan elkaar gegeven. Ik hoop als burgermeester een antenne te hebben voor de hele samenleving. Dat ik open, dienstbaar en toegewijd mag zijn.’

Pieter Verhoeve thuis bij Jan van den Bosch, in gesprek over zijn kijk op het leven. Woensdag 24 mei om 21.00 uur te zien op Family7.

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender met programma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil de zender een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. Sinds 2005 is het dé christelijke televisiezender voor jou en je gezin. Het doel: Nederland bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Ze zenden televisieprogramma’s uit via hun website en op de Nederlandse televisie. Het bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens Family7.

Meer informatie: www.family7.nl
Foto: Videostill YouTube
Tekst: Talitha Schouw

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies