Honger

Column – Zittend op het terras achter onze woning zie ik een bij die zich tegoed doet aan het stuifmeel en/of de nectar uit de bloemen. Zonder onderbreking hopt hij van de ene bloem naar de andere om zijn portie voeding te halen En wat over blijft gaat naar de voorraadkamer voor de komende winter. Deze aanblik was de aanleiding tot het schrijven van een column op een mooie zonnige dag.

Met een soort kinderlijke naïviteit vraag ik me af of een bij wel weet heeft van het hebben van honger. Ik kan de vraag niet beantwoorden. Ik heb er geen idee van. Gebrek aan kennis? Maar blij zijn met het vinden van voedsel om je honger te stillen is een gedachte die nog even bij mij blijft hangen.

Een mens en honger

Een mens kan honger hebben. Ik weet niet hoeveel mensen op ons planeet op dit moment honger lijden en de dood in ogen zien. Kort geleden heb ik iets gelezen over de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Afschuwelijk. Ik ben na de Tweede Wereldoorlog geboren en mijn moeder hield mij destijds voor dat ik daarom niet wist wat het is honger te hebben. Ik kon hooguit trek hebben om iets te eten.

Geestelijke gezondheid

We hebben het tot nu toe over lichamelijke honger gehad. De mens is naast een lichamelijk wezen ook een geestelijk wezen. En als geestelijk wezen kent hij geestelijke honger. Bij een gezond geestelijk leven hoort een gezonde geestelijke honger. Die honger wordt door de christen gestild door bijbellezen, gebed, God loven. Ook een niet-christelijk mens is een geestelijk wezen. Ook hij/zij heeft geestelijke honger. Hij/zij stilt de honger met heel andere dingen dan de christen. Hierbij valt te denken een feesten, drank, verdovende middelen, vormen van verslaving. Maar daar wil ik nu verder geen aandacht aan besteden.

Ongezond voedsel en de gevolgen daarvan

Terug naar de geestelijke honger van de christen. Ken je die? Of snoep je van het wereldsaanbod zoveel mee dat je geen geestelijke honger voelt. Zou ik dat een soort voedselvergiftiging mogen noemen? Voedsel dat dodelijk kan zijn voor je geestelijk leven.

Wil je geestelijk groeien, dan kan dat UITSLUITEND door het nuttigen van gezond geestelijk voedsel, van een gezonde hoeveelheid en met een gezonde regelmaat. Blijft de geestelijke groei achter is het zaak dit verschijnsel te bespreken met onze Hemelse Geneesheer. Als je daar geen behoefte aan hebt is de situatie ernstig.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies