Imker Kees Verrips: ‘Insecten kunnen niet eten van steen, grind of gras.’

Op zaterdag 10 juni organiseert Imkerij de Werkbij in natuurtuin De Gatherhof in Vaassen een buiten-event voor natuurliefhebbers. Iedereen die belangstelling heeft voor (moes-) tuinieren, bloemen en bijen, zaaien, planten en oogsten is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur in de natuurtuin aan de Gatherweg 34 in Vaassen.

Bij & Bloei Dag 10 juni

Locatie ‘Werkbij Veluwe’ bestaat uit een natuur- en bijentuin van een kwart hectare, een kas waarin wordt geteeld en een honingspeciaalzaak. Op 10 juni zijn verschillende imkers aanwezig die boeiende verhalen vertellen. Imkerij de Werkbij wil mensen inspireren om de eigen leefomgeving kleurrijk, groen en insect-vriendelijk te maken. In de tuin worden belevenis-punten ingericht rond het kweken, zaaien en vermeerderen van planten. Ook is er aandacht voor een levendige bodem en tal van andere natuuronderwerpen. Er zijn ook programmaonderdelen voor kinderen: rondstruinen met een gids, een DIY-excursie en schminken.

Getuigen van de Schepper

Kees Verrips, eigenaar van Imkerij de Werkbij, verzorgt zelf zo’n 100 bijenvolken en is zijn hele leven al gefascineerd door de natuur. “Nu het voorjaar is zie ik alle planten de grond uitschieten. En dat alles met maar één doel: het gaat om de vrucht. Daar kan ik uren over nadenken. Vrucht bevat zaad. En zaad bevat weer nieuw leven. Dat is toch een prachtig verschijnsel? Alle insecten, planten en bomen doen eigenlijk maar één ding: getuigen van de Schepper aller dingen. Prachtig toch?”

Elke bloeiende tuin bevordert biodiversiteit

Bijen en andere insecten zijn van groot belang voor de voedselvoorziening en de biodiversiteit in ons land. Honingbijen worden door imkers bij fruittelers neergezet, om te zorgen voor bestuiving. Kees Verrips: ‘Zonder bestuiving kunnen we geen appels, peren of bessen eten. En voor alle soorten bijen zijn bloemen, waarin ze nectar en stuifmeel vinden, van levensbelang! Daarom kweken we zoveel mogelijk inheemse bijenplanten zonder bestrijdingsmiddelen. Iedereen die een paar extra bloemen in zijn tuin zet, draagt bij aan het behoud van ons ecosysteem.’

Bijvriendelijke planten

Begin dit jaar nam Verrips een kwekerij over, die gespecialiseerd is in bijvriendelijke planten. Hij kweekt en verkoopt deze planten op de Werkbijlocatie in Vaassen. ‘Tegenwoordig worden veel planten met gif opgekweekt. Zulke planten zijn 3 jaar lang niet geschikt voor insecten om van te eten.’ De planten van De Werkbij trekken naast vlinders en wilde bijen ook hommels, zweefvliegen en vogels aan. ‘Insecten kunnen niet eten van steen, grind of gras. Maar wel van bloemen!’

n.a.v. de Bij & Bloei Dag, 10 juni van 10.00 – 16.00 uur. Parkeren: Avervoordseweg Terwolde, oprijden tussen de nrs. 34 en 36 (parkeerterrein bij de kerk). Vanaf daar vervoert de huifkar van de familie Van Maanen alle bezoekers naar Gatherweg 34.

Meer info: www.dewerkbij.nl
Foto’s: Imkerij de Werkbij
Tekst: Aukelien Wierenga

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies