Toenemende druk op christenen wereldwijd

SGP, CDA en ChristenUnie willen dat minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra meer werk maakt van de toenemende druk op religieuze minderheden, waaronder christenen. Uit een rapport van de stichting Kerk in Nood blijkt dat geloofsgemeenschappen in steeds meer landen te maken krijgen met achterstelling en vervolging.

Landen waar de situatie dramatisch verslechtert zijn o.a. Nigeria, de Sahel-regio en India. In laatstgenoemd land krijgen christenen en moslims het steeds moeilijker. De Kamerleden Van der Staaij (SGP), Boswijk (CDA) en Ceder (CU) dringen in schriftelijke vragen aan op een actievere rol van de Nederlandse regering. De Kamerleden leggen ook de vinger bij gevaarlijke ontwikkelingen in het Westen waarbij afwijkende meningen over gevoelige en culturele kwesties verdacht worden gemaakt, of zelfs gecancelled.

Lees hier de Kamervragen van Kees van der Staaij, Derk Boswijk (CDA) en Don Ceder (CU) aan minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) over het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023 van Kerk in Nood.

Kerk in Nood

Kerk in Nood: De vrijheid om te geloven wordt in één op de drie landen (31%) geschonden. Dat stelt Kerk in Nood (ACN) in haar rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023, dat op 22 juni is gepubliceerd. Peter Broeders, directeur van de pauselijke stichting in Nederland, roept beleidsmakers dan ook op om snel méér te doen tegen het snel groeiende aantal schendingen van dit mensenrecht: “Vooral de straffeloosheid neemt toe en dat raakt wereldwijd miljoenen gediscrimineerde en vervolgde gelovigen in het diepste van hun ziel.”

Rechten van de Mens

Kerk in Nood (ACN) is wereldwijd de enige niet-gouvernementele organisatie (ngo) die de naleving en schendingen voor alle religies en in alle 196 landen analyseert van dit mensenrecht, zoals vastgelegd in artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De stichting stelt dat in de onderzoeksperiode – januari 2021 tot en met december 2022 – de vrijheid van godsdienst sterk werd beperkt in 61 landen. Hier leven totaal bijna 4,9 miljard mensen, oftewel 62% van de wereldbevolking. In 47 van de 196 landen is de situatie verslechterd sinds de publicatie van het vorige rapport. Slechts negen landen kenden verbetering. Positief is dat het rapport wijst op een toename van initiatieven voor interreligieuze dialoog en dat religieuze vieringen in veel landen na Covid-19 lockdowns weer zonder beperkingen mogelijk zijn.

Meer informatie: www.kerkinnood.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Over de SGP: www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies