Wereldwijde Opwekking in de jaren ’50 onder de Roma

De vijfde podcast-aflevering van Christian Roma Support, op 1 juli 2023, gaat over het bijzondere evangelisatiewerk van de Franse predikant Clément le Cossec en de wereldwijde opwekking onder de Roma. Hij schreef er een boekje over “Mijn avontuur met de zigeuners”. Zijn zoons Paul en Etienne, die zijn bediening voortzetten, vertellen over de vele wonderbaarlijke gebeurtenissen.

De opwekking in de jaren ’50 onder de Roma-zigeuners (wereldwijd ook wel ‘Gypsies’ genoemd) begon in Frankrijk met het overhandigen van een flyer, aan een Roma-moeder die niet kon lezen. Maandenlang bewaarde Marie-Jeanne Duvil het traktaat in haar tas, zonder zelf te weten waarom. Maar op een cruciaal moment in haar leven liet ze het iemand lezen, die haar wees op de kerk die het verspreid had. Ze rende ernaartoe en deelde tijdens de zondagsdienst die er gaande was haar nood, dat haar zoon op sterven lag. De hele gemeente ging voor hen bidden en de voorganger ging na afloop mee naar het ziekenhuis. Zoon Zino, die tuberculeuze buikvliesontsteking had en meer dan veertig graden koorts, was door de dokters opgegeven. Maar nadat de voorganger hem in de Naam des Heren de handen had opgelegd, is hij volkomen genezen.

Overgelukkig

Overgelukkig liet moeder Marie-Jeanne een brief aan haar oudste zoon Mandz sturen, die zich op dat moment driehonderd kilometer verderop bevond. Ze schreef hem over het wonder met Zino en dat zij Jezus Christus hadden leren kennen als hun Heiland. Onmiddellijk reisde Mandz naar hen toe, bezocht met zijn familieleden de samenkomsten en kwam tot geloof. Vol vuur begon hij zijn volksgenoten over Jezus te vertellen. De familie (uit de Manoush-stam) trok destijds nog van dorp tot dorp om hun gevlochten wilgenmanden te verkopen. ’s Avonds bij het kampvuur las degene die kon lezen voor uit de Bijbel. In de woonwagens hielden ze bidstonden.

Doopdienst

Een paar jaar later bezocht de familie de kerk van Clément le Cossec. Ze vertelden hem dat zij gedoopt wilden worden, maar dat geen enkele gemeente hen dat toestond, omdat de echtparen niet volgens de Franse wetten getrouwd waren. De rondreizende Roma sloten huwelijken volgens de gebruiken van hun eigen stam. Clément le Cossec was onder de indruk van hun geloof en hun bestaan. Hij besloot om onder deze mensen, die door vele christenen veracht werden, het evangelie te gaan prediken. In de zomer van het volgende jaar hielden zij in de zee de eerste doopdienst met dertig dopelingen.

Tienduizenden Roma bekeerden zich

De nieuwe Roma-gelovigen verspreidden het Goede Nieuws overal waar zij kwamen. In de daarop volgende jaren brak Gods Geest met kracht door, er gebeurden vele wonderen en tienduizenden Roma bekeerden zich. Clément le Cossec werd uiteindelijk fulltime evangelist onder hen, richtte een Roma-bijbelschool op en trainde voorgangers. Door hun nomadenbestaan is het evangelie verspreid naar andere Roma-stammen in Europa, en later zelfs naar andere continenten.

Boek van Clément le Cossec

Clément le Cossec heeft over zijn vele buitengewone belevenissen een boekje geschreven. Momenteel werkt Christian Roma Support aan de vertaling in het Nederlands. Het eerste hoofdstuk is te lezen op de website www.christianromasupport.nl, via een link op pagina Church Support. De podcast is te beluisteren via de link hieronder.

Meer informatie: www.christianromasupport.nl
Podcast: www.christianromasupport.nl/www/nl/actueel/
Boek van Clément le Cossec: Eerste hoofdstuk
Auteur: Anneke Steinmann
Foto: Christian Roma Support (CRS)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies