Veel belangstelling voor de Zomerkampen van Stichting Gave

Van Friesland tot aan de Randstad: veel vluchtelingenjongeren weten ook dit jaar weer de weg te vinden naar de multiculturele Gave-zomerkampen in Lunteren. Uit heel Nederland hebben ruim tweehonderd vluchtelingen- en Nederlandse jongeren zich al aangemeld voor de zomerkampen die eind juli van start gaan. De Gave-kampen bieden de jongeren een kans om in een veilige omgeving over hun eigen (cultuur)grenzen heen te kijken.

Voor vluchtelingenjongeren vormen de vakantiekampen in de bosrijke omgeving van Lunteren een welkome onderbreking van het dagelijkse azc-bestaan van taal leren en in onzekerheid wachten op een beslissing. Sommigen van hen kampen met trauma’s en velen hebben buiten het azc nog nauwelijks contacten.

In een gezellige en ontspannen sfeer bieden de Gave-kampen een week lang een veilige plek waar zij anderen leren kennen en over God horen. “Op Gave-kamp ben ik niet langer ‘de buitenlander’ tussen de Nederlanders. Juist door de mix van allerlei culturen had ik voor het eerst het gevoel dat ik niet anders was”, vertelt oud-deelneemster Katren (16) uit Syrië. “Ik vond het zo fijn om er gewoon echt helemaal bij te horen.”

Betrokkenheid tientallen vrijwilligers

Meer dan tweehonderd jongeren tussen 13 en dertig jaar hebben zich inmiddels aangemeld voor de Gave-kampen die eind juli van start gaan. Vanuit het Friese Burgum en Rotterdam stroomden tot nu toe de meeste aanmeldingen binnen van deelnemers met een vluchtelingenachtergrond. Onder hen bevinden zich ook zo’n twintig jongeren uit Oekraïne. Bij de aanmelding en het regelen van vervoer naar de kamplocatie worden ze veelal geholpen door lokale Nederlandse contactpersonen.

Voor de 94 vrijwilligers die zich hebben aangemeld is ook een belangrijke taak weggelegd. Zij staan urenlang in de keuken om de maaltijden te bereiden of verzorgen de sport- en spelactiviteiten. In de ochtend staat er standaard een bijbelstudie op het programma. Het thema is dit jaar: ‘Welkom thuis: welkom bij God’.

Over Stichting Gave 

Gave verlangt ernaar dat de vluchtelingen die naar ons land komen in Jezus’ naam worden gezien en geliefd. Ze komen thuis bij mensen en bij God. Gave wil samen met christenen en kerken vluchtelingen in Nederland zien, liefhebben en een thuis bieden in de gemeenschap, zodat hun leven tot bloei kan komen. De organisatie maakt kerken en christenen bewust van de roeping om vluchtelingen een thuis te bieden. Gave inspireert, traint en helpt bij de invulling hiervan. Kijk voor meer informatie op  www.gave.nl/kampen

Auteur: Karlijn Beens – Coördinator Gave-kampen
Meer informatie: www.gave.nl
Foto: Gave-kampen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies