HVC start hulpactie na aanvallen op 21 kerken in Pakistan

Pakistan – Eergisteren begonnen in en rondom Jaranwala grootschalige aanvallen op kerken en huizen van christenen. Aanleiding voor de aanvallen was een beschuldiging aan het adres van drie christelijke mannen dat zij de islamitische profeet Mohammed zouden hebben beledigd. Als vergeldingsactie sloopten duizenden betogers christelijke kerken, huizen en zelfs begraafplaatsen. HVC start een noodhulpactie.

Op woensdag 16 augustus startten de aanvallen. Drie christelijke mannen, Raja Amir, Rocky Masih en hun vader Saleem Masih, worden beschuldigd de koran en de profeet te hebben beledigd. Via de luidsprekersystemen van moskees wordt deze aanklacht omgeroepen. Grote groepen (jonge) mannen verzamelen zich bij de moskees en besluiten daarop tegen de christenen en hun kerken op te trekken.

Ongeveer 500 christelijke famillies ontvluchten vanwege het angstaanjagende geweld hun woonplaats. De drie beschuldigden duiken onder om niet gelyncht te worden. Inmiddels zijn zij opgespoord en opgepakt door de politie. De situatie is sinds gisteren rustiger en het leger is ter plaatse.

Er vonden gruwelijke aanvallen plaats op kerken in de Pakistaanse regio Jaranwala. Aanleiding voor de aanvallen was een beschuldiging aan het adres van drie christelijke mannen dat zij de islamitische profeet Mohammed zouden hebben beledigd. Als vergeldingsactie sloopten duizenden betogers christelijke wijken.

HVC start hulpactie na aanvallen op kerken in Jaranwala

De situatie in de regio lijkt sinds vanmorgen rustiger te worden. Het leger is ter plaatse. Er is een samenscholingsverbod van kracht; er mogen niet meer dan vier mensen samen buiten zijn. Naar aanleiding van de situatie zijn al honderden betogers gearresteerd. Kerken bevestigen aan HVC dat ze directe telefoonnummers van de districtshoofden hebben gekregen, zodat ze alarm kunnen slaan zodra er iets gebeurt. Nu de rust lijkt te zijn weergekeerd, start HVC een actie om de getroffenen te steunen.

“Er is niet veel nodig om de vlam in de pan te laten slaan” – Jan Dirk van Nifterik | HVC-directeur

Zorgelijke politieke situatie

HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik maakt zich wel zorgen over de komende tijd. “De politieke situatie in Pakistan is al langere tijd chaotisch. Sinds de afzetting van oud-premier Imran Khan vorig jaar, leeft onder de bevolking angst voor een militaire coup. Er worden dit najaar verkiezingen verwacht, maar het is de vraag of die wel zullen doorgaan. De koranverbrandingen in Zweden onlangs hebben ook voor frustratie gezorgd bij veel Pakistanen. In zo’n situatie is er maar weinig voor nodig om de vlam in de pan te laten slaan. Er is veel opgekropte woede.”

Blasfemiezaak

Inmiddels zijn de namen van de beschuldigde mannen bekend. Het gaat om Raja Amir, Rocky Masih en hun vader Saleem Masih. Tegen Raja en Rocky is een FIR-rapport opgemaakt dat de aanklacht omschrijft als ‘vermeend gebrek aan respect voor de koran en het plegen van godslastering door de profeet Mohammed niet te respecteren en een kalender met denigrerende woorden’. De drie waren gisteren ondergedoken, maar zijn volgens omstanders inmiddels door de politie opgepakt op verdenking van blasfemie. Men vreest voor hun veiligheid als bekend wordt waar zij worden vastgehouden. Op blasfemie staat in Pakistan lange gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf. HVC onderzoekt hoe we de mannen kunnen bijstaan in deze blasfemiezaak. In eerste instantie zal die hulp zich richten op veiligheid van de naaste familie en de broodnodige juridische hulp bij aanvang van het rechtsproces.

21 kerken vernield

De door de rellen van gisteren aangerichte schade is enorm. Er zijn 21 kerken vernield of in brand gestoken en er zijn vernielingen aangericht bij een christelijke begraafplaats. Ook huizen van christenen liepen schade op en honderden Bijbels zijn verbrand.

Een lokale dominee vertelt: “Het is zo pijnlijk en gruwelijk voor ons allemaal. We zijn diep bedroefd en bezorgd door dit incident. We zijn met meerdere predikanten bij elkaar gekomen om te bidden en te vasten voor de veiligheid van de christelijke gemeenschap in ons land.”

“Het is zo pijnlijk en gruwelijk voor ons allemaal” – dominee uit Pakistan

HVC zet hulpactie op

Zo’n 500 families uit de christelijke wijk in Jaranwala zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Het gaat om de armsten van de armsten, die alles zijn kwijtgeraakt. HVC is een actie gestart om de gedupeerden te ondersteunen. Een lokaal team van HVC is ter plaatse en steunt de ondergedoken gezinnen in eerste instantie met noodhulp en huisvesting. De hulpverleningsactie richt zich ook op het ondersteunen van de gedupeerde dominees en kerken. Daarnaast zamelt HVC geld in om de juridische ondersteuning van beide zoons en hun vader te kunnen bekostigen.

Help vervolgde christenen in Pakistan en steun ze met uw gift

Dankzij uw gift ontvangen Pakistaanse vervolgde christenen praktische en geestelijke hulp. Helpt u hen om staande te blijven ondanks verdrukking en armoede?

Dringend verzoek om gebed

Wij vragen u om te bidden voor deze noodsituatie, die op het moment van publiceren nog voortduurt: Bid voor veiligheid voor alle betrokkenen, in het bijzonder de beschuldigden; dat deze crisis niet overslaat naar andere delen van het land. Bid voor rust in het hele land; en voor de aanvallers.

Meer informatie: www.stichtingHVC.nl
Foto: Videostill Youtube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies