Lianne onderzocht wat de Bijbel zegt over vluchtelingen

Lianne van der Zee werkt alweer enkele jaren voor Stichting Gave. Deze interkerkelijke organisatie wil dat de vluchtelingen die naar ons land komen worden gezien en geliefd. Gave zet zich in voor vluchtelingen, maar zijn daar eigenlijk wel Bijbelse gronden voor? Lianne onderzocht wat de Bijbel hierover zegt. ChristelijkNieuws.nl sprak met haar. Lees het interview hieronder.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Lianne van der Zee, 29 jaar jong. Ik ben getrouwd met mijn lieve man Dennis en samen hebben we twee zoontjes: Josia en Daniël. In het dagelijkse leven ben ik allereerst gewoon mama. Daarnaast hebben mijn man en ik het voorrecht als voorgangersechtpaar in ICF Veenendaal te mogen werken, een interculturele kerk. De afgelopen jaren heb ik voor Stichting Gave gewerkt.

‘In het dagelijkse leven ben ik allereerst gewoon mama. Daarnaast hebben mijn man en ik het voorrecht als voorgangersechtpaar in ICF Veenendaal te mogen werken.’

Je hebt een boek geschreven over vluchtelingen, is dit je eerste boek?

Nee, samen met mijn collega Trix van Leeuwen en in samenwerking met Walid en Afaf Al Asa’ad heb ik het boek ‘Gaat het lukken? Over-leven als gezin tussen twee culturen’ geschreven, een gespreksboek voor Arabische gezinnen die naar Nederland zijn gevlucht.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?

Toen ik bij Gave kwam werken was ik net afgestudeerd theoloog. Vanuit Gave kwam de vraag of ik wilde onderzoeken wat de Bijbel vertelt over vluchtelingen. Als organisatie zetten we ons wel hard in voor vluchtelingen, maar zijn daar eigenlijk wel Bijbelse gronden voor? Wat staat er eigenlijk in de Bijbel over vluchtelingen? Ik heb dit zelf wat breder getrokken, omdat het woord ‘vluchteling’ niet zo vaak voorkomt in de Bijbel. Maar de Bijbel spreekt wel over meerdere soorten vreemdelingen.

Heb je begrip voor christenen die kritisch zijn over de opvang van vluchtelingen?

Ik denk dat we als christenen niet zozeer moeten kijken naar ons eigen standpunt en ons eigen denken over maatschappelijke debatten, maar dat we in alle eerlijkheid en nederigheid de Bijbel open moeten doen. Als we zeggen Jezus te willen volgen – en dat is wat het betekent om echt christen te willen zijn – dan moeten we toch allereerst luisterend aan Zijn voeten zitten? Laten we dat dan ook doen rondom dit onderwerp. Lees biddend je Bijbel. Wat staat daar in over vreemdelingen? Hoe moesten de Israëlieten met vreemdelingen omgaan in het Oude Testament? Welk licht werpt het Nieuwe Testament op deze vraag? Het boek dat ik heb geschreven kan daarbij helpen. Ik heb namelijk hetzelfde geprobeerd bij het schrijven van het boek ‘De vreemdeling in ons midden: een Bijbelse ontdekkingstocht’. Dat betekent niet dat je altijd het antwoord krijgt op politieke vraagstukken, maar als je biddend de Bijbel leest dan bouw je wel op het beste fundament.

‘Dat betekent niet dat je altijd het antwoord krijgt op politieke vraagstukken, maar als je biddend de Bijbel leest dan bouw je wel op het beste fundament.’

Heb ik dan begrip voor christenen die kritisch zijn over de opvang van vluchtelingen? Ik zou dan het gesprek willen aangaan. Waarom ben je kritisch? Welke argumenten heb je? En komen die argumenten op vanuit je eigen ideeën of heb je ook biddend de Bijbel opengedaan?

Hoe kunnen we polarisatie in de kerken voorkomen/verminderen

Bij deze vraag komt de tekst uit Efeze 4:15 naar boven, waarin Paulus schrijft: “Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toegroeien naar Hem die het hoofd is: Christus.” Als we samen Jezus aanbidden, dan maakt dat ons één. Dat geldt ook in verbondenheid met christenen uit andere culturen en landen. Als Johannes in Openbaring 7 een visioen ziet met mensen uit allerlei talen, landen, stammen en volken, dan is er één ding dat hen samenbindt: de aanbidding van het Lam, Jezus. Maar als we onze eigen dingetjes belangrijker vinden dan Hem, dan zorgt dat voor verwijdering.

© Foto: Luuk Wolters
Het boek is een uitgave van: Uitgeverij Scholten
Boek bestellen kan via de webshop: Gave
Bestellen via bol kan ook: www.bol.com
Foto: Privebezit Lianne van der Zee
Meer informatie: www.gave.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies