U zegt: Nee

Column – Wat kan een bijbeltekst soms hard binnenkomen. Het overkwam mij zojuist. Ik las enkele woorden uit Jesaja 30 en die waren behoorlijk confronterend!

Het gaat om de woorden uit Jesaja 30: 15: “Want zo zegt de Heere Heere, de Heilige van Israël. Door terugkeer en rust zou u verlost worden, in stilheid en vertrouwen zou uw sterkte zijn, maar u hebt niet gewild. U zegt: Nee!” In de Willibrordvertaling staat het zo: “Want zo spreekt de Heer GOD, de Heilige van Israël: ‘In stille berusting ligt uw redding, in rustig vertrouwen uw kracht.’ Maar u was onwillig.”

Harde woorden

Deze woorden richten zich in eerste instantie tot de Joden als Gods verbondsvolk. Maar hebben ze mij ook iets te zeggen? Wie met enige regelmaat mijn columns leest weet dat ik enkele malen er toe heb opgeroepen in tijden van onrust ons vertrouwen op God te stellen. Daar gaat in zekere zin de hiervoor geciteerde tekst over. Daarin komen de woorden in voor van terugkeer, rust, stilheid en vertrouwen. In die gemoedstoestand op God vertrouwen ligt dan onze sterkte. Maar in de bedoelde tekst komen dan ineens die harde woorden: “maar u heb niet gewild. U zegt: Nee!

Mijn beide handen

Vind jij het ook zo moeilijk om volledig op God te vertrouwen? Als ik de wind mee heb is het niet zo moeilijk. Maar o wee als de omstandigheden tegen gaan zitten. Als de onzekerheid groter wordt. Als de onrust toeneemt. Komt het wel goed? Zonder enige moeite zing ik uit het hoofd het lied ‘Neem Heer mijn beide handen en leidt Uw kind.’

Ik herken mij in het beeld één hand naar God uit te strekken en één hand vrij te houden om zelf te kunnen handelen. Maar beide handen in Gods handen leggen? Is dat niet teveel gevraagd van mij? Of gelden hier diezelfde woorden uit Jesaja dan ook voor mij ‘maar je hebt niet gewild. Je zegt: Nee!’

Let wel, je kunt ook zonder woorden ‘nee’ zeggen, te weten door je gedrag.

Genoeg stof voor mij tot nadenken. Denk je mee?

Willem van Leiden

Foto: © Henk-Jan Oudenampsen 

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies