Bert-Jan Ruissen: ‘Doorbreek de stilte over vervolgde christenen’

De EU moet sterker optreden tegen de flagrante schendingen van de vrijheid van geloof, die wereldwijd vooral christenen treft. Deze stilte kost duizenden levens per jaar, vooral in Afrika. Deze dodelijke stilte moet doorbroken, bepleitte SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen maandag bij een conferentie en opening van een expositie in het Europees Parlement.

De expositie midden in het Europarlement, georganiseerd samen met organisaties Open Doors en SDOK, toont schokkende foto’s van slachtoffers van christenvervolging: onder meer een foto van een Chinese gelovige die door de politie met zijn benen aan een horizontale paal is gehangen, prijkt nu pontificaal in het hart van het Europees Parlement.

Bert-Jan Ruissen: “Vrijheid van geloof is een universeel mensenrecht. De EU beroept zich erop een gemeenschap van waarden te zijn maar zwijgt nu te vaak bij ernstige schendingen. De duizenden slachtoffers en nabestaanden moeten kunnen rekenen op actie van de EU. Als economisch machtsblok moeten we landen wereldwijd houden aan beloftes dat alle gelovigen vrij hun godsdienst kunnen belijden.”

Ruissen wees erop dat de EU nu 10 jaar geleden richtlijnen heeft aangenomen voor bescherming van vrijheid van geloof. “Deze richtlijnen zijn te veel op papier en te weinig praktijk. De EU heeft een morele plicht om deze vrijheid geloofwaardig te beschermen”.

Anastasia Hartman, belangenbehartiger bij Open Doors in Brussel: “Omdat we christenen ten zuiden van de Sahara willen versterken, willen we ook dat ze deel gaan uitmaken van een oplossing voor de complexe regionale crisis. Handhaven van de vrijheid van levensovertuiging zou hoog op de agenda moeten staan, want wanneer zowel christenen als niet-christenen hun fundamentele vrijheden beschermd zien, kunnen zij een zegen voor de hele gemeenschap worden.”

Bonus voor moord pastor

De Nigeriaanse student Ishaku Dawa vertelde over de verschrikkingen van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram: “In mijn regio zijn al 30 pastors gedood. Pastors zijn vogelvrij: de dood van een pastor levert een premie op van omgerekend 2500 euro. Een slachtoffer kende ik persoonlijk “, zei de student aan de VU Amsterdam. “Denk aan de ontvoerde schoolmeisjes in 2014: zij waren doelwit omdat ze van een christelijke school kwamen.”

Bij de conferentie sprak ook Illia Djadi, Open Doors’ Senior Analyst over vrijheid van geloof in Sub-Sahara Afrika. Hij vroeg meer internationale betrokkenheid.

Jelle Creemers, directeur van het Institute for the Study of Freedom of Religion or Belief aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) Leuven: “Een EU-beleid dat vrijheid van religie bevordert gaat niet alleen over individuele vrijheden maar helpt ook onrecht bestrijden, steunt actief de bedreigde gemeenschappen en is een basis waarop mensen kunnen opbloeien. Ik hoop dat deze expositie helpt herinneren aan de noodzaak en belang van deze inzet.”

Meer informatie: www.eurofractie.sgp.nl
Foto: SGP – Kees Bos

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies