James Lule: Goede dagen geven me geluk – slechte dagen levenservaringen

Ds. James Lule groeide op in een arm en gewelddadig gezin. Jarenlang woonde hij in vluchtelingenkampen. Door zijn zorgzame oma leerde hij de liefde van Christus kennen. Nu geeft hij leiding aan de kerk in Zuid-Soedan, in de regio Kajo-Keji. Op uitnodiging van de GZB is hij momenteel in Nederland.

Van 2016 tot 2023 was ds. Lule directeur van het Kajo-Keji Christian College, waar ook GZB-zendingswerkers ds. Peter en Jeannette de Groot wonen en werken. Deze school van de kerk kon hem maar een heel bescheiden salaris bieden. En toch heeft hij de vele aanbiedingen om voor een veelvoud in salaris bij een hulporganisatie te komen werken telkens afgeslagen, omdat hij zich geroepen wist voor deze plek. Daarmee is hij voor velen een voorbeeld in toewijding en nederigheid.

Bevestigd tot bisschop

Onlangs is hij in aanwezigheid van regeringsleiders, collega-bisschoppen en vele anderen bevestigd tot bisschop binnen de Anglicaanse Kerk van Zuid-Soedan. Daarmee wordt hij niet alleen de geestelijk leider van meer dan 50 kerken, maar speelt hij ook een grote rol in de gemeenschap als geheel. Dat is geen gemakkelijke opgave. Afgelopen jaar zijn steeds meer Zuid-Soedanezen vanuit de vluchtelingenkampen teruggekeerd naar hun land, maar veel is verwoest, er zijn nauwelijks voorzieningen en de vrede is wankel.

Ds. Lule: “Alle uitdagingen en problemen die ik heb meegemaakt leveren een prachtige les op. Ik heb geleerd dat goede dagen me geluk geven én slechte dagen levenservaringen. Beiden zijn essentieel voor ons gewone christelijke leven.”

Aan elkaar gegeven

Van 19 september tot 24 oktober is ds. James Lule in Nederland om de kerk hier te leren kennen én om de kerk van Nederland te laten delen van zijn ervaringen in de kerk in Zuid-Soedan. Als wereldwijde kerk van Christus zijn we aan elkaar gegeven om elkaar tot een hand en een voet te zijn. U kunt deze toegewijde predikant de komende weken in de volgende plaatsen ontmoeten:

Zondag 24 september: Kerkdienst in de Jeruzalemkerk in Zwolle, aanvang 9.30 en 17.00 uur
Zondag 1 oktober: Kerkdienst in de Dorpskerk in Oud-Beijerland, aanvang: 9.30 uur
Zondag 1 oktober: Kerkdienst in de Hervormde Gemeente Nieuw-Beijerland, aanvang: 18.00 uur
Dinsdag 3 oktober: Vertelavond in de Hervormde Gemeente Genemuiden, aanvang: 19.30 uur
Vrijdag 6 oktober: Zendingsavond in de Hervormde Gemeente Aalburg
Zondag 8 oktober: Kerkdienst in de Hervormde Gemeente Aalburg, aanvang: 10.00 en 18.30 uur
Woensdag 11 oktober: Gemeenteavond in de Hervormde Gemeente Oude-Tonge
Zondag 15 oktober: Kerkdienst in de Hervormde Gemeente Eemnes, aanvang: 9.30 uur
Zondag 22 oktober: Kerkdienst in de Anglicaanse Kerk in Arnhem, aanvang: 11.00 uur

Over de GZB

Het is het verlangen van de GZB om mensen over de hele wereld te bereiken met het Evangelie. We willen werken aan gemeenten waar iedereen welkom is, waar mensen groeien in geloof, waar oog is voor elkaar en voor kwetsbare groepen in de samenleving. Kijk voor meer informatie op www.gzb.nl.

Foto: GZB – Ds. James Lule uit Zuid-Soedan
Auteur Gerdi van Eck
Meer informatie: www.gzb.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies