Zanger Rob Favier brengt liedje uit over demente vader

Zanger, schrijver en theoloog Rob Favier brengt speciaal op Wereld Alzheimerdag (21 september) een liedje uit over het dementieproces van zijn vader. Dat is al wat jaar geleden, maar nu vond Rob woorden om zijn ervaringen op papier te zetten. ‘Het proces van dementie is zo onbegrijpelijk.’

Op zijn sociale media deelt Rob al langer over de ervaringen met zijn vader. “Ik deel het omdat het vast herkenning geeft. Natuurlijk ben ik geen deskundige, maar wel een ervaringsdeskundige. Ik hoop dat het lied ook anderen die in dezelfde situatie zitten, of hebben gezeten, kan helpen.”

Papa nu jij kind bent, een kwetsbaar nummer

Als entertainer gebruikt Rob regelmatig humor om het leven mee te relativeren. Desondanks is het liedje Papa nu jij kind bent een kwetsbaar nummer geworden. “Ik zing over hoe de rollen nu ineens zijn omgedraaid en het verdriet dat daarbij komt kijken.”

Tijdens zijn oudejaarsconference in 2022 zingt hij het liedje voor het eerst, waar het positief wordt ontvangen. Rob krijgt daarna regelmatig de vraag of hij van het nummer een single zou willen maken. Samen met zijn team werkte hij hard afgelopen jaar, om het liedje uit te kunnen brengen op Wereld Alzheimerdag. Zo gaat het niet alleen over zijn vader, maar eigenlijk een beetje over iedereen met dementie. “Ik wil het graag onder de aandacht brengen in de hoop dat mensen er steun bij vinden.”

Vader met dementie

Rob deelt open hun verhaal: “Het begon toen hij opeens de weg van de kapper naar huis niet meer kon vinden. Hij moest worden thuisgebracht.”

Om goed met zijn vader en zijn dementie om te gaan, maakt Rob dankbaar gebruik van zijn humor. “Mijn vader was eens zijn bril kwijt, en toen de verpleging de bril gevonden had, wilde hij ‘m niet meer op. Ze belden mij vanuit het verpleeghuis met de vraag of ik iets kon doen.” Rob kwam meteen in actie. “Ik ben er naar toe gegaan, ben voor mijn vader gaan staan en heb gezegd: ‘Waar is nu toch die sexy man gebleven waar alle vrouwen verliefd op waren? Ik herken je helemaal niet!’”

“Mijn vader begon te lachen, ik pakte zijn bril en zette die op zijn neus met de opmerking: ‘Nu zie ik wat er aan ontbrak. Gelukkig, je bent er weer. Die knappe vent!’ Hij heeft zijn bril daarna nooit meer afgedaan.”

Over Rob Favier

Rob is naast zijn werk als spreker, songwriter en zanger ook bekend van zijn overdenkingen op Groot Nieuws Radio, zijn columns voor het Friesch Dagblad en als ambassadeur van World Vision. Hij schrijft ook boeken, waaronder zijn laatste boek Het leven is Besmettelijk (2021), over hoe mensen elkaar kunnen aansteken en uitdoven, en kunnen herkennen en inspireren.

Credits: Gerdien Rebel hoesontwerp, Arrangement: Jan Willem van Delft en Peter Favier,  Jan Willem van Delft piano, Paul van der Feen en Werner Janssen (Metropoleorkest) klarinet, Cor Mutsers gitaar. Opname en mix Peter Favier. Mastering Sander van der Heide (Wisseloord studios). Tekst en muziek: Rob Favier.

Tekst: Celine Prins | MediaPrins
Foto: Christein Pictures

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies