‘Zijn wij echt de laatsten op aarde die dit horen?’

Vijftien jaar is Erik als hij verdwaalt in de uitgestrekte bossen van Noord-Duitsland. Het wordt steeds donkerder. Hij is de wanhoop nabij. Het lukt hem maar niet om de camping terug te vinden. Langzaam maar zeker dringt het tot hem door: ik ga de weg zelf niet vinden, ik moet bidden! Dat korte, intense gebed verandert zijn leven.

Hij bidt: ‘God, als U mij thuisbrengt, zal ik mijn hele leven alles doen wat U van mij vraagt. Alles!’ Daarna loopt Erik een stukje terug en neemt een andere afslag. Na honderd meter ziet hij de camping. Spijt van zijn belofte heeft hij niet, hij ervaart een overweldigende vrede.

Als hij achttien is, werkt hij mee aan de Summer of Service in Amsterdam. Hij ontmoet twee Turkse mannen die nauwelijks Nederlands spreken. De ontmoeting raakt hem. Zijn interesse voor Turkije en moslims is gewekt.

Puzzelstukjes

In de jaren erna leest hij veel over de islam, moslims en Turkije. Hij is er vrij zeker van dat God hem naar Turkije roept. Maar zijn vriendin Tamar deelt deze roeping niet. Erik bidt: ‘Mag ik mijn roeping aan U teruggeven in het vertrouwen dat U ons nu samen zult leiden op de weg die wij moeten gaan?’ Daarna reizen ze onafhankelijk van elkaar naar verschillende landen. De puzzelstukjes vallen op hun plaats: het wordt Oezbekistan; een moslimland met een taal die sterk op Turks lijkt.

Ongekende uitdagingen

Erik en Tamar worden uitgezonden door People International. In zijn boek ‘Zendeling aan de zijderoute’ beschrijft Erik levendig de ongekende uitdagingen waarvoor ze komen te staan. Inclusief de noodgedwongen terugkeer naar Nederland, die tot hun grote verdriet niet tijdelijk maar permanent blijkt te zijn. Pas na dertien jaar maakt Erik weer een korte reis naar Oezbekistan. Hij hoort daar over een jonge Oezbeekse vrouw die vol blijdschap tot geloof kwam en toen uitriep: ‘Zijn wij echt het laatste volk op aarde dat dit te horen krijgt?’ Haar woorden raken hem diep. Opnieuw ervaren hij en Tamar een roeping voor het Oezbeekse volk. Deze keer niet in Oezbekistan, maar vanuit Nederland. Een internetbediening met een groter bereik dan ooit…    

Over People International

People International richt zich op het bereiken van onbereikte volken in Centraal-Azië door middel van onder andere gebed, gemeenteontwikkeling, vluchtelingenhulp en medische en sociaal-maatschappelijke hulpverlening.

Meer weten?

Meer lezen over de bijzondere belevenissen van Erik en Tamar? Bestel het boek en steun het werk van People International.
Auteur en foto: People International
Meer informatie: www.peopleinternational.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies