Rutte over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden

Vandaag stond minister-president Mark Rutte de pers te woord over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. “Goedemorgen, we hebben zojuist met de meest betrokken ministers gesproken over de situatie in Israël in het kader van de Nationale Veiligheidsraad.

De situatie werd eigenlijk het beste samengevat door één van de krantenkoppen vanmorgen: ‘Slachtpartij Hamas stort Israël in oorlog’, kopte een van de ochtendbladen. En als we de beelden zien op dit moment, uit Israël, schokkend, vrouwen en kinderen slachtoffers van dit geweld. Gegijzelden die angstig zijn. Honderden deelnemers aan een festival die in koele bloede zijn vermoord.

Heel veel onschuldige slachtoffers

Heel veel onschuldige slachtoffers en ook aan Palestijnse kant zijn heel veel slachtoffers door dit vreselijke geweld van Hamas. En laten we niet vergeten dat de Gazastrook al zestien jaar heeft te maken met de terreurorganisatie Hamas die daar het bestuur in handen heeft en dat heel veel onschuldige Palestijnen daar al zestien jaar het slachtoffer van zijn.

Nederland, zoals gezegd, erkent volledig het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. Wij roepen op om dit geweld onmiddellijk te beëindigen en wij veroordelen het geweld. En uiteraard, ook uit heel veel andere landen, pleiten wij ervoor dat de gijzelaars, dat die onmiddellijk, maar dan ook onmiddellijk worden vrijgelaten.

Nederlanders in Israël

Wij hebben vandaag ook besproken wat het betekent voor Nederlanders daar in Israël. Dat zijn we natuurlijk heel precies aan het monitoren. U kent de reisadviezen: oranje en rood. Dat betekent in de meeste gevallen: ga alleen naar Israël als de reis noodzakelijk is en ga anders nu niet naar Israël toe en registreer je bij Buitenlandse Zaken als je als Nederlander in Israël bent.

Uiteraard natuurlijk ook ons land. We zijn allemaal geschokt. Heel Nederland is geschokt door wat er is gebeurd afgelopen zaterdag en sinds afgelopen zaterdagochtend en dat raakt natuurlijk in het bijzonder ook de Joodse gemeenschap. Daar leven heel veel zorgen, daar leeft ook angst. We zijn extra alert op de bescherming van Joodse objecten, dus scholen en andere gebouwen waar veel Joodse Nederlanders bij elkaar komen en samenkomen en we staan ook in nauw contact met de Joodse gemeenschap. Ik zal zelf morgenmiddag een gesprek hebben met vertegenwoordigers.

Verder wil ik zeggen dat wij met onze gedachten zijn bij alle slachtoffers en alle nabestaanden van het vreselijke geweld dat sinds zaterdag over Israël is heengekomen. Dank jullie wel.”

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies