€ 2 miljoen extra subsidie naar Nationaal Holocaustmuseum

Het Nationaal Holocaustmuseum krijgt € 2 miljoen extra subsidie van het ministerie van OCW voor ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit komt bovenop de subsidie van € 5,6 miljoen die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS. Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, om een extra bijdrage gevraagd.

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.

Jodenvervolging in Nederland centraal

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. De focus ligt op de stappen die leidden tot de massale moord en de ervaringen van de vervolgden. Nederland heeft als een van de weinige Europese landen nog geen holocaustmuseum.

Opent 11 maart 2024

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Maar tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa.

Binnenkort te zien

Het Nationaal Holocaustmuseum gaat over de stappen die leidden tot de massale moord en over de ervaringen van de vervolgden. 

Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven. Samen vertellen de objecten in ons museum de geschiedenis van de Holocaust.

Bijzondere plek

Het Nationaal Holocaustmuseum opent in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi’s de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.

  • Opent 11 maart 2024
  • Vanuit dit gebouw werden Joodse kinderen gered
  • Plantage Middenlaan 27, Amsterdam

Meer: www.rijksoverheid.nl
Web: www.jck.nl
Foto: Nationaal Holocaustmuseum

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies