Reyer: Veel mensen worstelen met depressieve gevoelens

Reyer presenteert met ‘Laat Er Licht Zijn’ de tweede single van zijn komende album. Met het lied breekt hij een lans voor iedereen die worstelt met depressiviteit of depressieve gevoelens. “Je zou verbaasd zijn als je weet hoeveel mensen hiermee worstelen.”

‘Laat Er Licht Zijn’ (met ELINE) verscheen in de aanloop naar World Mental Health Awareness Day op 10 oktober; een dag waarop wereldwijd aandacht is voor geestelijke gezondheid. Voor Reyer is die aandacht persoonlijk. Hij ging de afgelopen jaren door een burn-out en worstelde met veel verschillende effecten ervan. Op zijn nieuwe album, wat begin 2024 verschijnt, laat hij in de muziek thema’s doorklinken die daarmee te maken hebben, zoals mentale gezondheid en depressie. ‘Laat Er Licht Zijn’ is een van de meer expliciete voorbeelden.

Eline van Dijk

De nieuwe single werd, net als de eerste single ‘Hier en Nu’, geschreven met Eline van Dijk (ELINE). Zij zingt het ook samen met Reyer. “Toen we op een rij zetten wat de worstelingen zijn waar je mee te maken kunt krijgen, dacht ik aan een paniekaanval die ik een tijdje geleden had” vertelt Reyer. “Dat was heel angstig. Het voelt alsof je alle controle kwijt bent. Alsof er een donkere wolk over je is gaan hangen. Eline en ik bespraken daarna hoe in de bijbel alles in Genesis begon: de aarde was woest, donker… totdat God sprak ‘laat er licht zijn’. Dat was een gedachte die de tekst van het lied maakte.”

Ik spreek de woorden die U sprak
En smeek U in het midden van de nacht
met heel mijn hart
Laat er licht zijn

Aanmoediging

Reyer hoopt dat het nieuwe lied mensen aanmoedigt om zich niet alleen te voelen in hun worsteling en depressie, en bovenal dat mensen eromheen beseffen wat voor ongeziene strijd zich soms afspeelt in een hoofd. “Als je je stuurloos voelt, heb je ook iemand van buitenaf nodig die je richting geeft. We kunnen vaak opgeruimd overkomen als we elkaar tegen komen, maar je weet nooit waar iemand mee worstelt in zijn of haar gedachten. Ik hoop dat dit er aan bij draagt dat dat besef er komt en dat dat genormaliseerd wordt: dat het uit het stigma van ‘de extreme uitzondering’ komt. Ik denk dat je verbaasd zou zijn als je weet hoeveel mensen hier mee te maken hebben.”

‘Laat Er Licht Zijn’ is nu te luisteren:

Auteur: Leon van Steensel
Foto: Videostill Youtube
Meer informatie: www.reyer-music.com
Over Eiline Bakker: www.elinemusic.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies