26 christenen in Congo vermoord door de Allied Democratic Forces

ADF-rebellen richtten dinsdag een bloedbad aan onder christenen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Zeker 26 christenen, onder wie meer dan tien kinderen, zijn gruwelijk vermoord met kapmessen en kogels.  Anderen kwamen om in de vlammen van hun in brand gestoken huis in Masosi, een dorp in Noord-Kivu.

De bevolking van de nabijgelegen stad Oicha is woedend de straat opgegaan uit protest tegen het aanhoudende geweld. De Allied Democratic Forces (ADF), een groepering die banden heeft met de terreurbeweging IS, wordt verantwoordelijk gehouden voor de terreuraanslag. Scholen en winkels in Oicha bleven gesloten. Een voedseldepot met hulpgoederen voor binnenlandse vluchtelingen wrd in brand gestoken. “We hebben geen humanitaire hulp nodig, maar veiligheid”, aldus een van de demonstranten.

Verkiezingen

Het geweld tegen christenen teistert de regio hevig. Afgelopen zondag zijn ouderling Mumbere Kafukuliro (51) en zijn vrouw Mbambu Ndalya (40) vermoord op weg naar hun boerderij. Eind september is dominee Mbusa Lisasi, vader van zes kinderen, samen met zijn oudere broer Kakule ontvoerd. Hun families lieten een week later weten dat zij hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord.

In december vinden in de DR Congo algemene verkiezingen plaats. President Félix Tshisekedi heeft zich kandidaat gesteld voor een tweede termijn. Toen hij in 2018 voor het eerst werd verkozen, beloofde Tshisekedi een einde te maken aan tientallen jaren van politieke repressie en corruptie. Toch zijn er ernstige zorgen over de geldigheid, eerlijkheid en vrijheid bij de komende verkiezingen. DR Congo staat op de 37e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Lees meer op: Slachting onder christenen in Congo
Foto: Open Doors

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies