Mirjam Bikker: Dringend betere bescherming vrouwen nodig op de Wallen

Afgelopen vrijdagavond was ChristenUnie-lijsttrekker Mirjam Bikker op de Wallen in Amsterdam om met experts en hulpverleners in gesprek te gaan over mensenhandel en prostitutie. ´Vrouwen achter de ramen worden bespuugd en uitgefloten. Het is enorm vernederend. We accepteren in onze samenleving ten onrechte dat vrouwen naamloze objecten worden waar iedereen mee mag doen wat hij wil. Het is belangrijk dat er beleid komt waarmee we slachtoffers voorkomen.´ Wat de ChristenUnie betreft moet onder andere de leeftijd van de prostituée en van de klant verhoogd naar minimaal 24 jaar.

Bikker ging bij FAIR Administration in gesprek over de financiële aspecten waar vrouwen in de prostitutie mee te maken krijgen. Bikker: ´Er is dringende behoefte onder deze doelgroep om beter geïnformeerd te worden over het Nederlandse belastingstelsel. Sommige vrouwen hebben torenhoge schulden openstaan bij de belastingdienst, omdat ze niet eens weten wat belastingaangifte is. Dat kan echt niet. Veel vrouwen komen uit Oost-Europa of Zuid-Amerika en spreken geen Nederlands’.

Taaleis

De ChristenUnie pleit daarom voor het invoeren van een taaleis, zodat alleen vrouwen die de Nederlandse taal beheersen zich kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee kan worden voorkomen dat zij niet zomaar slachtoffer van boekhouders met slechte intenties worden. Dit helpt om verdere uitbuiting tegen te gaan.

Scharlaken Koord en het Leger des Heils

Ook ging Bikker in gesprek met hulpverleners van het Scharlaken Koord en het Leger des Heils. Bikker: ´De hartverscheurende verhalen raken me diep en hebben het heilige vuur om op te komen voor deze groep vrouwen nog verder aangewakkerd. Het huidige beleid is te veel ingericht op Nederlandse vrouwen die vrijwillig hebben gekozen voor hun werk, de andere vrouwen komen niet aan tafel.´

Prostitutieleeftijd

De ChristenUnie zal zich verder de komende tijd dus inzetten voor de verhoging van de prostitutieleeftijd. Die moet als het aan Bikker ligt naar 24 jaar: ´Zo voorkomen we dat er misbruik wordt gemaakt van jonge vrouwen en zorgen we ervoor dat uitbuiting van kwetsbare tienermeiden zoveel mogelijk wordt tegengehouden.’, aldus de partijleider van de ChristenUnie.

Web: www.christenunie.nl
Scharlaken Koord: www.scharlakenkoord.nl
Leger des Heils: www.legerdesheils.nl

Foto’s: ChristenUnie
Auteur: Kunz, J.S. (Anne-Saar)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies