Het is de toon die de muziek maakt

Column – Een column over muziek. Het moet niet gekker worden. Als je even doorleest dan gaat het over een andere toon. Een toon van muzikale en niet muzikale mensen.

Het is de toon die de muziek maakt

Een bekend spreekwoord. En als muziekliefhebber spreekt mij dit spreekwoord ook wel aan. Maar wat versta je onder muziek? Ik hoor soms klanken die mij meer aan oerwoudgeluiden doen denken. Maar ook in de kerk hoor ik op het orgel soms heel verschillend spelen. De ene keer spreekt de orgelmuziek mij meer aan dat de andere keer. Ik ben meer een liefhebber van milde, zachte klanken. Anderen vinden het bulderende kerkorgel weer mooi. Maar als de organist bijv. zacht begint en al spelend werkt naar een climax, waarbij het orgel op dat moment buldert,  vind ik dat ook wel mooi. Verschillende klanken uit één instrument. Zeer goed mogelijk.

Wordt dit een column over muziek? Nee, over communicatie.

Muziek en communiceren

Het maken van muziek lijkt wel iets weg te hebben van communiceren. De een heeft een behoedzame wijze van spreken (zachte, milde klanken); de andere gooit er uit wat op zijn tong komt (bulderen). En daartussen zit dan een enorme variatie van klanken / wijzen van spreken.

Is het aan ons om te bepalen hoe we met elkaar spreken? Is dat uitsluitend karakter gebonden of aan de emotie die zich over ons heeft meester gemaakt? Is het goed ‘om alles er maar uit te gooien, want dat lucht lekker op’? Of “dat geeft tenminste duidelijkheid. Dan weten ze hoe ik er over denk.” Wat moet je met een wijze van spreken waarmee je een ander voor de rest van zijn/haar leven kan beschadigen? Zegenende en beschadigende klanken uit één mond. “Dit moet mijn broeders niet zo zijn” schrijft de apostel Jacobus. Lees in dit verband Jakobus 3:8-10 eens.

Bijbelse norm

Wat vind je van de volgende bijbelse norm volgens Psalm 19: “Mogen de woorden van mijn mond en de overleggingen van mijn hart U welgevallig zijn, O Here mijn Rots en mijn Verlosser.”

Wil je eens nadenken over ‘de woorden van mijn mond’ (datgene wat een ander hoort) en ‘de overleggingen van mijn hart’(datgene wat God hoort. Hij kent immers van verre onze gedachten). De hartsgesteldheid is een belangrijke bron voor onze communicatie. Communiceren is niet (uitsluitend) een bepaalde techniek/wetenschap, maar volgens mij is het bovenal een harte zaak. Je kent de bijbeltekst toch wel ‘Uit het hart komen voort …..”.  

Het citaat uit Psalm 19 legt de lat wel (erg) hoog. Niet eenvoudig om daaraan te voldoen (dat erken ik ruiterlijk), maar volgens mij wel de moeite waard om over na te denken en naar te streven. Het is een norm die God ons geeft in Zijn onderwijs/Tora (de diepere betekenis van het Hebreeuwse woord tora is onderwijs).

En dat onderwijs willen we toch volgen en opvolgen!?

Willem van Leiden

Tip:

De wijze koning Salomo heeft in zijn Spreuken heel wat gezegd over communicatie. Om het je wat gemakkelijker te maken geef ik het volgende overzicht van de bijbelverzen waar je deze woorden kunt lezen over:
– Bedachtzaamheid voordat de communicatie begint:
Spreuken 12:16; 17:27,28; 18:13; 19:20; 20:25; 29:11,20.
– Relatie tussen overleggingen van het hart en woorden van de mond:
Spreuken 12:19; 18:4, 8, 15; 20:5; 24:2; 26:23; 27:19.
– Ook dit heeft te maken met communicatie:
Spreuken 12:18; 13:3; 18:7, 21;  20:15,19; 21:23; 25:11, 15.

Tekst en foto: Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies