Mirjam Bikker: De rol van de ChristenUnie in de afgelopen kabinetten

RD – Op 22 november mogen we weer met heel Nederland naar de stembus. Maar op welke partij moet je stemmen? De Haagse redacteuren het het RD, Jakko Gunst en Gerard Vroegindeweij zijn jouw stemhulp. Ze voelen in drie afleveringen de lijsttrekkers van de drie christelijke partijen aan de tand over hun eigen verkiezingsprogramma.

In deze derde aflevering vertelt Mirjam Bikker over het verkiezingsprogramma van de CU en blikt ze terug welke rol de partij had in de afgelopen kabinetten. De waarde van gemeenschappen zijn een terugkerend thema in het gesprek.

Geloof in de samenleving

We leven in spannende tijden. De wereld verandert razendsnel en het klimaat verandert mee. Op het wereldtoneel is het crisis. Dictators bedreigen de wereldvrede en mensen vluchten, door hongersnood of geweld. Maar ook aan de keukentafel kan het crisis zijn. Als de rekeningen zich opstapelen of de stress aan je vreet.

Zorgzame gemeenschappen

‘Let een beetje op elkaar’? Nee, dat klinkt ons te zuinig, als iets wat nauwelijks in je agenda past. Wij geloven in zorgzame gemeenschappen waar zorg voor elkaar vanzelfsprekend is. Een wereld waarin je uitdeelt van wat je hebt ontvangen. Geen ik-tatuur of liberaal marktdenken, maar een sámenleving. Samen spelen, samen delen, samen zíj́n.

Bewondering voor het leven

En wat hébben we veel gekregen: een prachtige aarde, het leven, elkaar. We wonen in een cadeau: de schepping. Met cadeaus ga je zorgvuldig om. Het leven is kwetsbaar, de aarde staat onder druk en is niet ‘in te ruilen’ voor een nieuwer exemplaar. Daarom is klimaatverandering ons een zorg. Wíj hebben de aarde onder druk gezet, en alleen wíj kunnen die druk verlichten. Misschien begint dat wel met een nieuwe verwondering over de schoonheid van de schepping, zoals een kind zich verwondert als het voor het eerst de zee ziet. Daarnaast staan we pal voor bescherming kwetsbare mensenlevens – vanaf het eerste begin tot je laatste dag.

Rust in het huishoudboekje

Wie geldzorgen heeft, heeft helemaal geen ruimte om te zorgen voor anderen of de natuur. Daarom pleiten we voor rust in het huishoudboekje. Ruimte in je portemonnee is ruimte in je hoofd. Werken moet lonen, en je kunt pas iets uitdelen als je zelf voldoende hebt om van te leven. De ChristenUnie wil een einde maken aan ingewikkelde toeslagen en een hoger minimumloon zodat de boodschappen betaalbaar blijven.

Meer over Mirjam Bikker: www.christenunie.nl
Web: www.rd.nl
Foto: Videostill RD / YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies