Paulus Steenkamp nieuwe voorzitter bestuur Mercy Ships Nederland

Medische hulporganisatie Mercy Ships krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter: Dr. ir. Paulus Steenkamp (66). Hij is de opvolger van Jan van den Bosch, die na 12 jaar afscheid neemt als voorzitter van de Nederlandse tak van Mercy Ships.

Paulus Steenkamp brengt jarenlange internationale en bestuurlijke ervaring met zich mee. Hij was ruim 34 jaar actief bij Shell, in verschillende functies en zowel in Singapore en Frankrijk als in Nederland. Sinds zijn pensionering als Vice-President en Engineering Manager is hij zelfstandig consultant in de energiesector. Maatschappelijk zet hij zich onder andere in voor zijn kerkelijke gemeente in Gouda en het CDA. ​ ​

Training van medische professionals in Afrika is de sleutel

Paulus Steenkamp: ‘Het zien van de medische nood in zoveel landen – voornamelijk in Afrika – ​ raakt mij heel diep. Een klein probleem als een ontstoken kies of gebrek aan voedingsstoffen zorgt voor ernstige aandoeningen die levensverwoestend zijn. Dat vind ik onverteerbaar. Dat Mercy Ships zich in toenemende mate richt op het trainen van medische professionals vind ik ijzersterk. Je kunt nog tientallen jaren acute medische zorg blijven geven, maar training van medische professionals in Afrika is de sleutel tot verbetering van de gezondheidszorg. Ik ben zelf niet iemand met een medische achtergrond, maar als bestuurder zet ik mij graag in voor deze fantastische missie van Mercy Ships.’

Dankbaar

Mercy Ships is dankbaar dat Paulus Steenkamp zich beschikbaar stelt als voorzitter van het Nederlandse bestuur van de organisatie.
Directeur Anita Delhaas: ‘Met de aanstelling van Paulus hebben we opnieuw een bestuurlijk zwaargewicht met een groot netwerk aan ons verbonden. We zijn dankbaar dat Paulus zich in wil zetten voor onze mooie organisatie. Ik kijk er naar uit om met hem samen te werken de komende jaren.’

Met de aanstelling van Paulus neemt Mercy Ships Holland afscheid van Jan van den Bosch, die in december 2023 na 12 jaar besturen het stokje overdraagt.

Betrokken vanaf het prille begin

Jan van den Bosch (73) is al vanaf het prille begin van Mercy Ships bij de organisatie betrokken. In 1978 hielp hij Mercy Ships oprichter Don Stephens aan 130.000 dollar voor de exploitatie van het eerste ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Anastasis. Vanaf 2011 is Jan van den Bosch actief in het bestuur van Mercy Ships in Nederland, waarvan hij in 2015 voorzitter werd. In 2013 kreeg hij als Nederlandse vertegenwoordiger van Mercy Ships een functie in het bestuur van Mercy Ships International, waar hij momenteel een van de vice-presidents is. Deze functie blijft hij bekleden, ook na zijn afscheid van Mercy Ships Holland.

Blijvende impact

Met de inzet van ziekenhuisschepen en honderden professionele vrijwilligers biedt Mercy Ships gratis chirurgische zorg aan de allerarmsten van deze wereld, voornamelijk in West-Afrika. Op dit moment heeft de organisatie twee schepen in de vaart: de Global Mercy en de Africa Mercy. De afgelopen drie decennia heeft de organisatie zich volledig gericht op samenwerking met Afrikaanse landen en organisaties als de WHO. Mercy Ships werkt samen met partners aan verbetering van de gezondheidszorgsystemen, biedt training aan lokale gezondheidswerkers en ondersteunt de bouw van medische infrastructuur om een blijvende impact te hebben.

Auteur: Alinda Lenting
Web: www.mercyships-holland.com
Foto: Mercy Ships

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies