Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd

Op 29 november en 6 december zie je bij het EO-programma ‘Dit is de kwestie’ een tweeluik waarin presentator Tijs van den Brink op zoek gaat naar zijn eigen rol in de coronakloof. Wat had hij anders moeten doen? Is de kloof nog te dichten? Hij spreekt Marianne Zwagerman, Maurice de Hond, Jort Kelder, Maarten Keulemans en Ronald Meester

Dagelijks wordt EO-presentator Tijs van den Brink nog geconfronteerd met zijn eigen columns en tv-fragmenten uit de coronajaren. In een speciaal tweeluik van het EO-programma Dit is de kwestie gaat Tijs in gesprek met onder meer Maurice de Hond, Marianne Zwagerman, Maarten Keulemans en Jort Kelder. Daarbij staat één vraag centraal: is de coronakloof nog te overbruggen?

Marionet van de overheid

Vooral op X krijgt Van den Brink nog elke dag te maken met mensen die hem verwijten een schaap en een marionet van de overheid te zijn. Samen met regisseur Jos de Jager trekt hij nu het land door om het gesprek aan te gaan met mensen die het niet eens zijn met hoe hij in de coronatijd politici en wetenschappers interviewde en met de selectie van gasten voor zijn tv-programma’s. In de gesprekken wordt Tijs allesbehalve gespaard en krijgt hij het zwaar te verduren. Hij vraagt zichzelf af: Ben ik te braaf geweest? Had het anders gemoeten?

Argwaan

“Als journalist sta ik voor de uitdaging om de waarheid te ontdekken,” zegt EO-presentator Tijs van den Brink, “Zelfs als dat betekent dat ik mijn eigen overtuigingen in twijfel moet trekken. In de bijzondere tijd van de coronapandemie, heb ik ervaren dat de zoektocht naar waarheid nooit stopt. Het voelt als mijn plicht om te reflecteren op mijn rol tijdens deze cruciale periode door met mensen in gesprek te gaan.”

Naïef

Tijs wil op zichzelf kunnen reflecteren door in gesprek te gaan met verschillende mensen die allemaal een ander perspectief hebben op de coronatijd. Hij spreekt onder anderen met opiniemaker Marianne Zwagerman en mede-presentator van Op1 Jort Kelder die bekend staan om hun kritische blik op het gastenbeleid van tv-programma’s. Ze vinden dat Tijs te naïef is geweest als het gaat om het selecteren van zijn gasten.

Gecanceld

Maurice de Hond, criticaster van het overheidsbeleid, vindt dat de media verantwoordelijk is voor de coronakloof die ontstaan is. Samen met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester spreken ze zich uit tegen Tijs over hoe ze zich ‘gecanceld’ voelen. Daarnaast delen Volkskrant wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en Willem Groeneveld van RTV-Noord hun inzichten over de impact die corona heeft gehad op hun beroepsgroep. Willem Groeneveld is bedreigd en kreeg zelfs een molotovcocktail door de ruit gegooid. Nu wil hij in gesprek met de daders om te proberen hen te begrijpen en misschien zelfs de coronakloof te overbruggen.

Levensveranderend

Tijs ontmoet ook Carolien en Arianne. Hun leven is door corona totaal ontregeld. Carolien, is uit haar vriendinnengroep gegooid omdat ze anders dacht over corona. Haar man en kinderen konden niet wennen aan ‘die nieuwe activistische moeder’ die ze in coronatijd werd. Ze verwijt de EO-presentator de breuk met haar vriendinnen en het feit dat ze niet meer de moeder kan zijn die ze wil zijn. Arianne verloor haar corona-ontkennende broer aan deze ziekte. Nadat ze elkaar maanden niet meer spraken, verzoenden ze zich met elkaar vlak voor zijn dood. Hoe is het haar gelukt de kloof te dichten?

Web: www.eo.nl
Auteur: Ilse Kwint / Sytze Braaksma
Foto: Videostill YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies