Youth for Christ: Jongeren kampen vaker met mentale problemen

‘Fijne feestdagen!’ Binnenkort wensen we het elkaar weer toe. Dat de feestdagen voor veel jongeren heel donker, alleen en somber kunnen zijn, staan we liever niet bij stil. Youth for Christ luidt de noodklok en vertelt het verhaal van Anne (17) uit Emmeloord. Zij kampt haar hele leven al met een laag zelfbeeld, sombere gedachten en suïcideneigingen. Door het contact met jongerenwerkers van Youth for Christ zijn er weer lichtpuntjes ontstaan in haar leven.

Uit meerdere onderzoeken (onder andere het Nederlands Jeugdinstituut, GGD GHOR en RIVM (2023) en CBS (2022)) blijkt dat jongeren steeds vaker kampen met grote mentale problemen. De jongerenwerkers van Youth for Christ spreken dagelijks jongeren die het leven als te zwaar ervaren. De cijfers die uit de onderzoeken naar voren komen, raken misschien niet meer. Maar de voorbeelden uit de praktijk zorgen ervoor dat de jongerenwerkers hun hart blijven openstellen voor jongeren en hen iets willen meegeven van het licht en de liefde van God.

Social media

Jettie Hijmissen van Youth for Christ: “Ik maak me grote zorgen over de invloed van social media. En de druk om er goed uit te zien en jezelf goed te presenteren is erg hoog. Veel jongeren die wij ontmoeten komen niet uit een veilig nest. Zij hebben vaak minder veerkracht en vallen dieper bij tegenslag. De armen die hen uit de diepte moeten trekken, ontbreken. Wij zijn die armen. Met positieve woorden ondersteunen wij de jongeren.”

Zelfdoding

Anne is pas 13 als ze voor het eerst aan zelfdoding denkt. Ze komt in een moeizaam traject terecht van psychiatrische instellingen, wachtlijsten en zware hulpgesprekken. Bij een jongerencentrum van Youth for Christ leert ze jongerenwerkers kennen die op een hele andere manier oog en aandacht voor haar hebben, dan de professionele hulpverleners.
Ze voelt zich gezien en gehoord, en leert Jezus kennen. Langzaamaan gaat het een beetje beter met haar. En hoewel ze nog steeds hele donkere periodes kent, heeft ze voor het eerst in jaren het idee dat haar leven zinvol is.

Anders voordoen

Ook Anne merkt dat zij niet de enige is met deze problematiek. “Ik zie heel veel jongeren die zich anders voordoen dan ze zich voelen. Ik denk dat dat komt doordat in de maatschappij van je wordt verwacht dat je positief in het leven staat, terwijl het leven voor sommige mensen heel duister kan zijn. Van buiten kan het er heel mooi uitzien, maar van binnen ga ik soms helemaal kapot.”

Jongerenwerkers

Anne is nu 17 jaar en is ervan overtuigd dat ze er niet meer zou zijn geweest, als ze de jongerenwerkers van Youth for Christ niet had leren kennen. “Zij hebben ervoor gekozen om mij lief te hebben op momenten waarop ik het juist heel goed zou hebben begrepen als ze me hadden laten zitten. Ik vind dat heel bijzonder en ben er ook ontzettend dankbaar voor.”

Jongerencentra

Youth for Christ is op meer dan vijfentwintig plekken actief met missionair, relationeel en preventief jongerenwerk. We ontmoeten tieners en jongeren op straat, op school, in onze jongerencentra, online en in de kerk. Met alles wat we doen coachen we tieners en jongeren op hun weg naar volwassenheid. Door wie we zijn en wat we doen, laten we hen zien Wie Jezus is. Op die manier bieden we hen hoop en perspectief.

Kijk voor meer informatie op www.yfc.nl
Foto: Youth for Christ
Auteur Charlotte Jordaan / YfC

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies