Tatoeage

Column – Wat ik van tatoeages vind ik niet zo belangrijk. De volgende tekst is als tatoeage te lezen op het kale achterhoofd van een man: “Only God can judge me” (vertaald: Alleen God kan mij oordelen.). De tekst die iets lager staat getatoeëerd luidt vrij vertaald “En voor de rest bepaal ik het zelf”.

De drager van deze tatoeage – laat ik hem Kees noemen -was op het voetbalveld. De mensen die achter hem stonden konden de tekst in zijn nek lezen. Wat zou er door hun hoofden zijn gegaan? Maar misschien is het nog wel belangrijker om te weten wat Kees met deze tekst wilde zeggen. Omdat ik hem vermoedelijk niet meer ontmoet moet ik hier naar gissen.

Een gelovige?

Is Kees een gelovige? Iemand die weet dat de Heere Jezus ook voor zijn zonden op het kruis van Golgotha heeft geleden en dat die Heer daarom ook de Heer is van zijn leven. Dan zijn de woorden een mooi getuigenis van Kees.
Maar een gelovige belijdt toch dat de Heere Jezus dan Heer over heel zijn leven is geworden. Er zijn dan toch geen gebieden in het leven meer waar de Heere Jezus het niet voor het zeggen heeft. Tegen die achtergrond vind ik de woorden ‘En voor de rest bepaal ik zelf’ (wat) onchristelijk. Kees zou volgens mij beter moeten weten!

De praktijk

Laat ik stoppen met het stellen van kritische vragen aan Kees. Laat ik in de denkbeeldige spiegel kijken en mijzelf de vraag stellen hoe vaak het in mijn leven voorkomt dat het leven sterker is dan de leer. Kees komt er in ieder geval eerlijk voor uit dat er tal van zaken zijn die hij zelf bepaalt. Maar hoeveel christenen zijn er die weliswaar belijden dat Jezus Heer is in hun leven (net als Kees), maar in de praktijk vaak zelf de touwtjes in handen houden (net als Kees).

Moet jij nu ook denken aan de splinter en de balk?

Lukas 6:42: “Of hoe kunt u tegen uw broeder zeggen: Broeder, laat toe dat ik de splinter, die in uw oog is, eruit haal, terwijl u zelf de balk in uw oog niet ziet? Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter, die in het oog van uw broeder is, eruit te halen.”

Auteur: Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies