Podcast over de Roma met voormalig Europarlementariër Els de Groen

Ondanks grote budgetten die de Europese Unie beschikbaar stelde ten behoeve van de Roma-burgers in haar lidstaten, is hun positie nauwelijks verbeterd. Christian Roma Support (CRS) sprak met voormalig Europarlementariër Els de Groen, die zich inzette voor de burgerrechten van de Roma en het misbruik van fondsen bestreed.

Toen Els de Groen als onderzoeksjournalist actief was in Bulgarije, werd zij diep getroffen door de omstandigheden waarin Roma verkeren. Talloze families leven er in ellendige getto’s, die door betonnen muren zijn onttrokken aan het zicht van de voorbijganger. Hun krotjes bestaan uit lemen muren en golfplaten daken of soms slechts uit wat zeildoek en kranten. Nutsvoorzieningen ontbreken veelal, evenals toegang tot medische hulp, kwaliteitsonderwijs of goed betaald werk.

Een lange lijdensweg

Mensen overlijden vroegtijdig als gevolg van hepatitis, ondervoeding en kou. Moeders prostitueren zich om hun kinderen eten te kunnen geven. Naar verluidt is er zelfs sprake van handel in organen, waarbij daders het enige kapitaal van de armen misbruiken. Het leven in de Roma-getto’s is een lange lijdensweg. Gezinnen die in flats wonen zijn wat beter af, al liggen de elektrische leidingen er gevaarlijk bloot in de muren. Dit alles in een EU-land in de 21e eeuw! Hoe is dit mogelijk?

Corruptie

De Groen ontdekte dat de Europese Unie grote subsidies beschikbaar stelde voor Roma- projecten, maar dat deze door corruptie en fraude in Oost-Europa niet terecht kwamen bij degenen voor wie ze bedoeld waren. Na de val van het communisme is het oude establishment ‘door de wasstraat gegaan’ en bekleedde nieuwe machtsposities. Daarnaast namen ‘imitatie-NGO’s, bedreven in het verhullen van de bestedingen, de fondsen in ontvangst. Ze organiseerden conferenties en seminars, keerden riante salarissen uit en schreven uitgebreide rapporten en jaarverslagen. Voor de schijn werden er hier en daar wat huisjes opgeknapt en mooie foto’s gemaakt. Maar voor de Roma-gemeenschap kwamen er geen betere voorzieningen.

Ondoordringbare woud van wanpraktijken

Naar aanleiding van de rapportage van haar bevindingen kwam Els de Groen uiteindelijk zelf in het Europees Parlement te werken. Maar ook in die functie liep zij aan tegen het ondoordringbare woud van wanpraktijken en bedrog van Oost-Europese instanties. Zij heeft dit beschreven in haar boek ‘Voor het Volk’ (zie website www.elsdegroen.nl).

Ook mooie initiatieven

Het waren ontmoedigende ervaringen. Gelukkig trof zij ook mooie initiatieven aan, van hulporganisaties die vanuit de Roma-communities zelf werken aan verbetering. Uitgaande van mogelijkheden en talenten die er al in de gemeenschap zijn, om met vereende krachten zich in te zetten voor verbetering en ontwikkeling. In de CRS-podcast, te beluisteren vanaf 1 december, noemt zij het voorbeeld van ‘Agentia Impreuna’, die in Roemenië werkprojecten en schoolprojecten heeft opgezet en een bloeiende Roma-enclave heeft ontwikkeld. Met name onderwijs bleek daarbij cruciaal.

Prioriteit voor schoolgang kinderen

Ook binnen Christian Roma Support (CRS) zijn dit belangrijke uitgangspunten. Op de verschillende projectlocaties heeft de schoolgang van de kinderen hoge prioriteit. In de winter wordt dit echter bemoeilijkt doordat arme kinderen geen kleding of goed schoeisel hebben om de kou of sneeuw te trotseren. Daarom is er nu een actie hiervoor gestart. Een bijdrage voor winterjas of -laarsjes helpt een Roma-kind om naar school te blijven gaan!

Meer over CRS

In veel Oost-Europese landen leven de Roma als minderheid in de marge van de samenleving, de meesten zijn extreem arm. Al generaties lang worden Roma erg gediscrimineerd en buitengesloten. Onacceptabel, want God houdt van alle mensen evenveel en wil het goede voor ieder mens, voor ieder kind. Christian Roma Support (CRS) zet zich in om Romakinderen en -gezinnen te helpen een beter leven op te bouwen.

Mirjam Bouwman (tv-presentatrice EO): “De Here Jezus heeft ons gevraagd anderen lief te hebben en voor ze te zorgen. Ik heb zelf gezien hoe Romakinderen in hun eigen land als verschoppelingen worden behandeld… onbegrijpelijk! Deze kinderen hebben recht op extra veel liefde en een kans op een menswaardig te bestaan! Daarom steun ik het werk van Christian Roma Support van harte! Doe jij mee?”

Auteur: Anneke Steinmann
Web: www.christianromasupport.nl
Foto: Christian Roma Support (CRS)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies