Zo’n kind kun je maar beter verbergen

Je kunt maar beter geen kind met een beperking hebben, vinden veel mensen in Centraal-Azië. Zo’n beperking wordt gezien als een straf van Allah. Lina*, de moeder van Norah, denkt er net zo over. Toch kiest ze ervoor om zelf voor Norah te zorgen en haar niet naar een weeshuis te brengen. Haar dappere besluit heeft grote gevolgen. 

Norah is vier jaar als ze op de arm van haar vermoeide moeder wordt binnengedragen in een hulpverleningscentrum, waar een medewerker van People International haar hartelijk opvangt. Norah kan door haar spasmen niet zelf lopen. Lina schaamt zich zichtbaar voor het meisje. Haar leven is sinds de geboorte van Norah ondraaglijk. Nooit heeft ze met iemand in haar dorp kunnen praten over haar verdriet. Niemand is in haar geïnteresseerd. En nu, in een centrum bij mensen die ze niet kent, krijgt ze voor het eerst de vraag: ‘Hoe gaat het met jou?’ Lina barst in tranen uit en vertelt haar verhaal.   

Veroordelen

Ze ziet de spasmen van Norah als een straf van Allah en schaamt zich voor haar. Zo’n kind kun je maar beter verbergen, vindt ze. Haar man, familie en dorpsgenoten veroordelen haar. De afgelopen jaren zijn zwaar geweest voor Lina. Toch is er ook die andere kant: ze voelt een diepe liefde voor het kind en zorgt goed voor haar. Die liefde brengt haar ook bij het hulpverleningscentrum. Nadat de fysiotherapeut daar Norah onderzoekt, kan hij Lina vertellen dat Norah’s beperking kan worden behandeld. Lina is dolgelukkig.

Prinsessenjurk

De medewerker van People International vertelt: ‘Norah heeft een tijdlang fysiotherapie bij ons gehad. Stap voor stap ging ze vooruit. Een van de laatste keren dat ik Norah zag, vierde ze haar zesde verjaardag. In haar gouden prinsessenjurk holde ze buiten achter een voetbal aan. Af en toe viel ze om, maar dan stond ze meteen lachend op. Dat beeld zal ik nooit vergeten. Haar moeder schaamt zich niet meer voor haar en wil Norah niet langer verbergen. De boodschap dat haar kind van onschatbare waarde is voor God is tot haar doorgedrongen.’ Het leven van Norah en haar ouders is compleet veranderd door hun ontmoeting met het lokale team hulpverleners en de medewerker van People International.

Fysiotherapeuten gezocht

Als christelijke fysiotherapeut of ergotherapeut kun je groot verschil maken in Centraal-Azië. Wil je dit ook voor een korte of langere periode? Neem contact op met People International.  

Over People International

People International wil onbereikte volken in Centraal-Azië bereiken met het evangelie door middel van onder andere sociaal-maatschappelijke en medische hulpverlening, gebed, gemeenteontwikkeling en vluchtelingenhulp.

Korte of langere tijd uitgezonden worden?

Bekijk alle mogelijkheden op: peopleinternational.nl/gaan
Auteur en foto’s: People International
Meer informatie: www.peopleinternational.nl

*Lina is niet de echte naam van de moeder. Om veiligheidsredenen kunnen we haar naam en die van de betrokken medewerker van People International niet noemen.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies