Arjan Lock in Oekraïne voor ‘Kerst onder vuur’

In Kerst onder vuur (op zaterdag 23 december om 22.25 uur bij de EO op NPO 2) gaat EO-presentator Arjan Lock naar Oekraïne. Het land dat bijna twee jaar geleden werd binnengevallen door Rusland. Er heerst veel onzekerheid in het land, maar één ding is zeker: het wordt altijd weer kerst. Wat betekent dit feest van vrede in tijden van oorlog?

Net als vorig jaar bezoekt EO-presentator Arjan Lock mensen die onder extreme omstandigheden toch vast blijven houden aan dat oeroude verhaal van licht en vrede. “Ik wilde weten waar je hoop en moed vandaan haalt als de omstandigheden bar en boos zijn. Ook vind ik het belangrijk om het licht te brengen op plekken die vergeten dreigen te worden. Dat we iets van hoop kunnen brengen.”

Samen bidden

In Oekraïne ontmoet Arjan verschillende christenen. Een van die personen is Irina. Samen met haar geiten leefde ze in een zo goed als verlaten dorp in de buurt van Novopetrivka. Toen de beschietingen zo ernstig werden, haalden haar kinderen haar op om te vluchten. Bij terugkomst heeft ze haar geliefde dieren niet teruggevonden. Arjan en het team: “Ze viel ons in de armen, zo fijn vond ze het dat we er waren. We hebben samen met haar gebeden, in een kringetje. Na afloop zei ze dat ze er tien jaar van haar leven had bijgekregen omdat we haar niet vergeten waren.”.

Bijzondere ontmoeting

Arjan ontmoet in Oekraïne ook Mikolai, Oleksei en Iryna. Mikolai verloor door een mijnexplosie bijna zijn leven. Zijn eigen boerderij raakte hij kwijt door de Russen waarbij hij gemarteld en geslagen is. Mikolai geeft de hoop niet op om ooit weer voedsel te verbouwen voor zijn landgenoten. Lijkschouwer Oleksei vertelt hoe hij families helpt om vermiste geliefden te identificeren, ongeacht of het mensen van eigen volk zijn of Russen. En vrijwilliger Iryna voorziet soldaten van essentiële goederen en biedt mentale steun. Al deze mensen laten een vastberadenheid zien om hoop te brengen waar geen sprankje hoop meer te zien of te voelen is.

Web: www.eo.nl
Auteur: Ilse Kwint
Foto’s: Evangelische Omroep

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies