Aandacht voor vrouwen en meisjes in Syrië die lijden onder geweld en misbruik

Elly Zuiderveld, Pearl Jozefzoon en Mirjam van der Vegt zijn het gezicht van de kerstcampagne van Tearfund. Zij vragen in de maand december aandacht voor vrouwen en meisjes in Syrië die lijden onder huiselijk geweld en misbruik.

Tearfund werkt in landen als Congo, Zuid-Soedan en Syrië. Deze landen hebben te maken met conflictsituaties waarbij geldt dat vrouwen en meisjes tot de meest kwetsbare groep behoren.

Trauma

‘In Syrië bijvoorbeeld zijn 8,5 miljoen vrouwen en meisjes jaarlijks slachtoffer van huiselijk geweld of misbruik. Het betekent voor hen een trauma boven op het trauma van de oorlog,’ licht Agnes Schaafsma toe, regiocoördinator Midden-Oosten van Tearfund. ‘Het is een onderwerp waar binnen de Syrische cultuur een taboe op rust waardoor dit trauma onverwerkt blijft. Tearfund zet zich in om deze vrouwen en meisjes een beter leven te geven. Via een traumacentrum wordt psychosociale en juridische hulp en zorg geboden.’ Het centrum wordt ondersteund door Tearfund en is een initiatief van een lokale kerk.

Krachtige kwetsbaarheid

Auteur, (stilte) trainer en ambassadeur van Tearfund Mirjam van der Vegt zet zich van harte in voor deze campagne: ‘Er is heel veel kwetsbaarheid in deze vrouwen, maar misschien nog wel veel meer kracht. Er is namelijk enorm veel moed nodig om weer tevoorschijn te komen nadat je zoiets is aangedaan. Ze hebben de hel doorstaan en ze doen opnieuw mee aan het leven met alle gebrokenheid dat daar onderdeel van is. Ze zeggen: ‘je kunt me van alles aangedaan hebben, maar hier ben ik.’ Dat vraagt om krachtige kwetsbaarheid.’

Mijn stem

Zangeres, musicalactrice, zangdocente en Tearfund-ambassadeur Pearl Jozefzoon: ‘Deze vrouwen kunnen hun verhaal niet zelf vertellen omdat het te gevaarlijk is voor ze. Daarom vind ik deze campagne van Tearfund zo belangrijk: ik kan mijn stem inbrengen tegen dit onrecht. Ik kan de verhalen vertellen die gehoord moeten worden en mensen bewust maken van wat er speelt in de wereld.’

Vrede

Ook Elly Zuiderveld zet zich deze periode in voor de campagne van Tearfund. ‘Kerst betekent voor mij hoop en vrede in een rampzalige wereld. Ik vind het prachtig dat Tearfund zich inzet om deze vrouwen en meisjes een beter te leven te geven. Dat er via de lokale kerk hulp en zorg wordt geboden om hen een beetje vrede te geven. Daar werk ik van harte aan mee. En als ik aan de vrouwen in Syrië denk, dan betekent kerst dit jaar in het bijzonder voor mij ook: Kyrie Eleison, Heer, ontferm u.’

De kerstcampagne van Tearfund loopt van 6 tot en met 26 december.

Meer informatie: www.tearfund.nl/kerst
Auteur: Onno Visser
Foto: Videostill Youtube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies