Werk liedschrijfster Ria Borkent gebundeld


Door haar bijdrages aan projecten als Psalmen voor Nu en liedteksten voor Paas- en Kerstoratoria verwierf schrijfster en dichteres Ria Borkent veel bekendheid. In de afgelopen 35 jaar schreef ze vele liederen. De 225 nummers die onlangs in de bundel ‘Een vogel is er thuis’ zijn samengebracht, zijn slechts een selectie van haar werk. Ze zijn voorzien van eenstemmige melodieën. Tegelijkertijd verscheen er ook een begeleidingsbundel bij Muziekuitgeverij Nootzaak waarin onder andere de akkoorden staan.

De bundel laat de veelzijdigheid van Ria Borkent zien. De Nederlandse schrijfster en dichteres maakt zowel seculiere als religieuze poëzie. Haar liedteksten worden regelmatig gezongen in kerken en tijdens concerten. Ze gebruikt hedendaagse taal die krachtig is, gericht op een brede doelgroep. Haar teksten hebben een zekere eenvoud, maar zijn wel beeldend. Rekening houdend met de diverse doelgroepen waarvoor ze schrijft, probeert ze niet te veel omhaal van woorden te gebruiken en aan te zetten tot nadenken.

Kinderpsalmen

Als het om Bijbelliederen gaat, blijft ze dichtbij de Bijbeltekst. Onlangs schreef ze diverse liederen rond de psalmen voor kinderen, de zogeheten ‘kinderpsalmen’. Deze staan voorin de bundel. “Mensen die recent de mp3’s hiervan hoorden, vroegen nieuwsgierig waar dit werk te vinden was. In mijn computer, onder een digitale korenmaat verborgen. Ik besefte dat het tijd werd mijn kerkliederen te verzamelen te meer omdat mijn liedbundel ‘Zing met de hemelboden’ uit 2003 niet meer verkrijgbaar is’, vertelt Borkent. Haar liederen verschenen in kerkboeken, tijdschriften en diverse bundels. ‘Een vogel is er thuis’ geeft een mooi overzicht en laat diverse kanten van haar zien. “Met ‘Wind, waai in onze oren’ debuteerde ik in 1990 in het christelijk literair tijdschrift Woordwerk. Het is een lied over sociale en ecologische gerechtigheid.” Het kreeg ook een plek in deze bundel.

Bach

Er staan 14 koralen uit Bachs Mattäus Passion die ze vertaalde. Ook zijn er liederen in opgenomen uit Paas- en Kerstoratorium waaraan ze meewerkte. Het gaat onder andere om ‘In alle vroegte’ uit ‘Het Lam dat ons doet leven’ van Dirk Zwart. Met deze componist en dirigent werkte ze vaak samen.
De bundel heeft goede registers waardoor liederen over bepaalde Bijbelfiguren, christelijke feestdagen, schepping, klimaat, vrede en gerechtigheid snel te vinden zijn. Interessant is ook de toelichting die ze achterin het boek geeft op het ontstaan van diverse liedteksten.

Een vogel is er thuis
verzamelde liederen van Ria Borkent
KokBoekencentrum, Utrecht,
398 blz’s, 29,99 euro,
ISBN 9789043 539548  

Web: www.riaborkent.nl
Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Ria Borkent
Kok Boekencentrum: Webshop

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies