Steun de Joodse gemeenschap: Kom naar één van de Chanoeka-vieringen

Donderdagavond begint voor Joden wereldwijd weer het Chanoekafeest, ook wel het ‘Lichtfeest’ genoemd. Een belangrijk onderdeel van dit feest is het aansteken van de kaarsen: elke avond een kaarsje extra.

Zoals elk jaar viert de Joodse gemeenschap ook dit jaar op verschillende plaatsen Chanoeka in het openbaar, waarbij iedereen is uitgenodigd om het feest mee te vieren. Het is een laagdrempelige manier om uw betrokkenheid bij het Joodse volk in de praktijk te brengen, en speciaal in deze tijd om solidariteit met de Joodse gemeenschap te tonen. Daarom roepen we u op om één van de openbare Chanoekavieringen bij te wonen, zodat we als christenen kunnen laten zien dat we naast het Joodse volk staan.

Joods Chanoekafeest bij Stadhuis Kampen

Het Joodse Chanoekafeest van Vrienden van Synagoge Kampen vindt dit jaar plaats voor de ingang van het stadhuis in Kampen. Rabbijn Shneur Shusterman (foto) uit Lelystad steekt op woensdag 13 december de negenarmige kandelaar aan.

Na het ontsteken van de sjammasj (dienende kaars) door burgemeester Sander de Rouwe laat rabbijn Shneur Shusterman zeven van de negen olielampen branden en spreekt hij de bezoekers toe. Daarna volgen de bekende liederen Maoz Tzur en Hatikvah. Klezmerband Mishmash begeleidt de samenzang en speelt feestelijke chanoekamuziek. Voorgaande jaren trok de viering zo’n 150 bezoekers uit de wijde omgeving en is ook dit jaar vrij toegankelijk voor belangstellenden.

Rabbijn Shusterman is getrouwd met de kleindochter van opperrabbijn Binyomin Jacobs, die de chanoekaviering in Kampen de afgelopen vier jaren heeft geleid. De jonge in Australië geboren rabbijn emigreerde in 2021 vanuit New York (Brooklyn) naar Nederland om Chabad Lelystad – de eerste Joodse gemeente in die plaats – op te richten in samenwerking met zijn schoonvader rabbijn Moshe Stiefel van de Joodse gemeente in Almere.

Chanoeka is het Joodse feest van de herinwijding van de tempel van Jeruzalem in 164 voor Christus. Het enige gevonden kruikje olie voor de menora brandde niet één, maar – door een wonder – acht dagen.

Chanoeka begint dit jaar om 20.00 uur op het Burgemeester Berghuisplein 1 (voor het stadhuis) en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Houd voor het actuele programma de website van Vrienden van Synagoge Kampen in de gaten. Informatie: vriendensynagogekampen.nl

Meer plaatsen in Nederland met Chanoeka-vieringen

Chanoeka begint op donderdagavond 7 december en duurt acht dagen. Onderstaande vieringen zijn bij ons bekend:

Donderdag 7 december
Lelystad (Stadhuis) – 18.00 uur
Nijmegen (Grote Markt) – 18.45 uur
Rotterdam (Schouwburgplein) – 19.00 uur
Amsterdam (Dam) – 19.15 uur

Vrijdag 8 december
Middelburg (Synagoge) 16.00 uur

Zaterdag 9 december
Middelburg (Stadhuis) 18.00 uur
Maastricht (Synagoge) 19.00 uur

Zondag 10 december
Utrecht (Griftpark) 16.00 uur
Eindhoven (Stadhuis) 16.30 uur
Amsterdam (Buitenveldert) 17.00 uur
Den Haag (Stadhuis) 17.00 uur

Maandag 11 december
Zutphen (Synagoge) 16.30 uur
Amsterdam (Zuidas) 18.00 uur
Enschede (Synagoge) 20.00 uur

Dinsdag 12 december
Bourtange (Markt) 16.15 uur
Amsterdam (Kastelenstraat) 17.00 uur
Heemstede (Raadhuisplein) 17.15 uur
Haarlem (Grote Markt) 19.00 uur
Arnhem (Tuin voor de Synagoge) 20.00 uur

Woensdag 13 december
Groningen 16.30 uur
Venlo (Keulsepoort) 18.00 uur
Almere (Stadhuis) 18.30 uur

Donderdag 14 december
Amersfoort (Synagoge) 19.00 uur
Maastricht (Stadhuis) 19.00 uur

Web en foto’s: Vrienden Synagoge Kampen
Auteur: CVI en Jeroen Kanis / Vrienden Synagoge Kampen
Meer info: www.cvi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies