Red Een Kind zet komende jaren volop in op hulp aan Zuid-Soedan

Conflicten, natuurrampen en armoede in Zuid-Soedan hebben ervoor gezorgd dat meer dan 4 miljoen Zuid-Soedanezen ontheemd zijn geraakt. De meerderheid van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Voor Red een Kind voldoende reden om de komende jaren volop in te zetten op het ontwikkelen van duurzame projecten in Zuid-Soedan.

Van 2024 tot en met 2026 heeft Red een Kind namens de Dutch Relief Alliance (DRA) de leiding in Zuid-Soedan. Daar sturen zij een consortium van zeven internationale en negen Zuid-Soedanese organisaties aan. Samen met deze organisaties wil Red een Kind er alles aan doen om verschil te maken. Speciaal voor de kinderen en hun families in Zuid-Soedan die hongerlijden, geen drinkwater hebben en die in onveilige situaties leven. De DRA wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Samenwerking met UNICEF

Naast de DRA werkt Red een Kind samen met UNICEF in de staat Central Equatoria in Zuid-Soedan. Dit jaar en volgend jaar loopt hier een project op het gebied van onderwijs. Het doel van het project is om in dit gebied het aantal scholen en de kwaliteit van het onderwijs te vergroten door maar liefst acht scholen te bouwen. Het gaat om tijdelijke scholen, bestaande uit twee lokalen, om zo de ergste nood op te vangen. 

Duurzame projecten voor kinderen

Het is voor Red een Kind niet mogelijk om in Zuid-Soedan te werken met het meerjarig dorpsprogramma of met kindsponsoring. De komende drie jaar financiert de stichting daarom projecten in de regio Pibor, een van de armste regio’s in het land, vanuit het Red een Kind Noodfonds.

In Pibor worden samen met de inwoners duurzame projecten opgezet, met name gericht op het verbeteren van de veiligheid en de levensstandaard van kinderen. Ouders kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan zelfhulpgroepen rondom landbouw. Er is in Zuid-Soedan veel veeteelt, maar er wordt nauwelijks gebruikgemaakt van de vruchtbare grond om gewassen te verbouwen. In de zelfhulpgroepen krijgen deelnemers training over landbouwtechnieken, groente- en fruitzaden en gereedschappen om het land mee te bewerken. Voor kinderen is er het traumazorgprogramma Build your Own Buddy.

Het programma helpt jonge kinderen tussen de vijf en zeven jaar om hun gevoelens te herkennen en ermee om te gaan. Red een Kind heeft ook programma’s voor tienermeisjes en helpt bij de bouw van peuter-/kleuterscholen en het trainen van leerkrachten.

Najaarscampagne voor Pibor

Voor de projecten in Pibor en het Red een Kind Noodfonds vraagt Red een Kind dit najaar aandacht in de campagne ‘Ik geloof in Pibor!’. In de campagne wordt gevraagd om net als Red een Kind te geloven in de veerkracht van vaders, moeders, opa’s en oma’s in Pibor en hen te helpen bij het opzetten van duurzame projecten waardoor hun kinderen en kleinkinderen een toekomst hebben. Meer over de campagne en de projecten in Pibor is te vinden op www.redeenkind.nl/pibor

Auteur: Marijke Willems / Simone Schoemaker
Web: www.redeenkind.nl
Foto’s: Red Een Kind

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies