Dreigende hongersnood in Somalië door droogte en overstromingen

De situatie in Somalië is kritiek. Het land is getroffen door hevige regenval, overstromingen en extreme droogte, waardoor meer dan 6 miljoen mensen hulp nodig hebben. Duizenden zitten vast in ondergelopen huizen, anderen zijn wanhopig gevlucht naar veilige plekken. Vluchtelingenkampen zijn overval en er is een schrijnend tekort aan voedsel en water.

Sinds begin 2022 hebben meer dan een miljoen mensen hun huis moeten verlaten door de klimaatrampen.

  • 43.000 duizend mensen zijn overleden door een tekort aan voedsel
  • 1,8 miljoen kinderen hebben honger en zijn ondervoed

De meest recente voedselzekerheidsgegevens tonen aan dat voedselonveiligheid snel toeneemt in heel Somalië. Meer dan 6,6 miljoen mensen – een derde van de bevolking – zal naar verwachting te maken krijgen met ernstige honger. Dit omvat 40.000 mensen die vechten voor overleving onder omstandigheden die lijken op hongersnood.

World Vision komt samen met Nederland Zingt en EO Metterdaad in actie om de hongersnood in Somalië te voorkomen. World Vision, Nederland Zingt en EO Metterdaad slaan de handen ineen, verenigd in hun missie om de dreigende hongersnood in Somalië te bestrijden.
Iedereen in Nederland kan met ons in actie komen.

Hoe helpen wij?

World Vision is sinds 1993 actief in Somalië met programma’s voor voedselzekerheid en levensonderhoud, water en sanitaire voorzieningen, gezondheid en voeding, bescherming en onderwijs.

Voedselhulp:

  • Ondervoede kinderen worden behandeld en krijgen aanvullende voeding
  • Mensen ontvangen cash vouchers om hun eigen voedsel te kopen

Medische zorg:

Mobiele Gezondheidsteams worden ondersteund om gezondheidsposten in vluchtelingenkampen beter te bereiken. In een vluchtelingenkamp wordt een Moederkind centrum opgezet voor eerstelijnszorg, training van personeel en voorziening van essentiële medische benodigdheden.

Bescherming van kinderen:

  • Een plek wordt gecreëerd waar kinderen veilig op kunnen groeien
  • Hulpverleners bieden weerbaarheidstraining en traumaverwerking
  • Inwoners worden getraind in kinderrechten en het voorkomen van mishandeling

Schone sanitaire voorzieningen:

  • Een watervoorziening op zonne-energie wordt opgezet voor schoon drinkwater en irrigatie voor 1200 inwoners
  • Aparte toiletten voor mannen en vrouwen met sanitaire voorzieningen
  • voorlichting en bewustwording over hygiëne

Voedselzekerheid en landbouw:

  • Ondervoede kinderen ontvangen bijvoeding
  • Samenwerking met de Kabasa-boerderij voor meer voedselzekerheid
  • Training, verbetering van de watervoorziening en ondersteuning bij het herstellen van de veestapel voor 200 huishoudens op de boerderij.

Lees hier meer over dit project in Somalië.

Getuigen zijn van de hongercrisis

Onze collega Willianne van Slooten (programmamanager), die in oktober Somalië bezocht, deelt het hartverscheurende verhaal van Ali, een vader van zes kinderen. Samen met zijn gezin arriveerde hij uit angst voor rebellengeweld in een van de vele kampen in Somalië. Ze verlieten hun huis en vee. In dat kamp, vermoeid en ondervoed, wachten ze op een veilige plek om te verblijven. Met geleende stokken bouwden ze, dankzij behulpzame buren, een eenvoudig schuilplaats op een stukje zand. Lees haar blog hier.

EO Metterdaad in Somalië

Op 16 december wordt er een speciale uitzending van Nederland Zingt besteed aan Somalië: Nederland Zingt voor Somalië. In de weken erna zijn elke zaterdag om 18.10 uur en zondag om 11.30 de uitzendingen van EO Metterdaad in Somalië te bekijken op NPO 2. 

  • 16 en 17 december: Nederland Zingt voor Somalië 
  • 23 en 24 december: EO Metterdaad in Somalië aflevering 1 
  • 30 en 31 december: EO Metterdaad in Somalië aflevering 2 
  • 6 en 7 januari: EO Metterdaad in Somalië aflevering 3 

Kijk hier de uitzendingen van EO metterdaad met World Vision in Somalië  

Over World Vision

World Vision is een christelijke humanitaire organisatie die zich inzet voor de meest kwetsbare kinderen, waar ze ook wonen en wat hun achtergrond ook is. We willen ze geven wat ze nodig hebben om armoede te overwinnen en hun wereld te veranderen. Zodat vreugde weer een plek krijgt in hun leven. World Vision werkt daarbij samen met gemeenschappen, donoren, partners en overheden in meer dan 100 landen.

Web: www.worldvision.nl
Auteur: Ingrid Kraaikamp
Foto’s: World Vision

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies