Woord en Daad ondersteunt jonge ondernemers in Benin

Na jaren hard werken op school sta je klaar om aan de slag te gaan. Je kunt een toekomst opbouwen. Een baan zoeken, een bedrijf starten. Maar wat als je nooit de middelbare school hebt afgemaakt? Bijna zeven op de tien jongeren in Benin maakt de middelbare school niet af. Ongeschoold zoeken ze naar werk om een inkomen te verdienen.

Toch is dat niet het einde, zo betoogt Alimatou Gounou Monra. Zij maakte haar school ook niet af. ‘Je kunt succesvol zijn door je aan te passen en een vak te leren.’

69% van de jongeren (16-18 jaar) volgt geen opleiding meer

De cijfers over Benin die de VN bijhoudt liegen er niet om. De meeste kinderen in het West-Afrikaanse land ronden wel hun basisschool af. Maar volgens diezelfde cijfers volgt 69% van de jongeren (16-18 jaar) geen opleiding meer. Alimatou is één van die jongeren. Ze groeide op in een polygaam gezin in Bembéréké. Haar ouders hadden moeite om het schoolgeld te betalen. Daarom besloot ze te leren naaien. Als kleermaker hoopte ze een inkomen te verdienen. Zonder kennis over bedrijfsvoering of administratie begon Alimatou haar kleermakerij. Een deel van de woonkamer, waar ze met haar man en drie kinderen leeft, werd omgebouwd tot haar werkplaats.

Startende ondernemers

De jonge ondernemer hoort over Job and Business Booster Benin. Samen met lokale partnerorganisaties ondersteunt Woord en Daad jonge ondernemers. Via training en coaching scherpen de jongeren hun ondernemers- en sociale vaardigheden, waardoor ze succesvol kunnen ondernemen. We richten ons op jongeren die willen starten met een onderneming. Vaak kiezen jongeren voor een bedrijf in de agrarische sector. En we begeleiden jongeren die al een bedrijf gestart zijn, maar door willen groeien. Tot oktober 2023 ondersteunden we 31 nieuwe jongeren om een bedrijf te starten en 174 jongeren om hun bedrijf verder te laten doorgroeien. Daarnaast vonden 99 andere jongeren een baan.

Trainingen

Ondernemerschap is de kern van de trainingen en begeleiding die de jongeren krijgen. Op de scholen is er weinig aandacht voor ondernemerschap en bedrijfsvoering, terwijl veel jongeren een onderneming starten. Daarnaast rond een groot deel van de jongeren nooit de middelbare school af. Tijdens de training leren de jongeren boekhouden, marketing en communicatieve vaardigheden. Daarnaast kunnen de jongeren hun vakkennis verdiepen met een aanvullende (agrarische) training.

Klanten en leerlingen

Alimatou staat in het dorp al bekend om haar creativiteit en unieke ontwerpen. Ze gebruikt de training om haar bedrijf te professionaliseren. Ze zoekt een strategisch gelegen werkplaats. Ze kiest voor een ruimte aan de doorgaande weg. Daar kan ze reclame maken voor haar ontwerpen en er komen veel mensen voorbij. Het aantal klanten stijgt.

Ouders uit de omgeving vragen Alimatou om de schooluniformen voor hun kinderen te naaien. Inmiddels heeft ze al 60 uniformen genaaid. Andere ouders zien haar succes en vragen haar hun kinderen te trainen. Alimatou heeft op dit moment zeven jongeren uit het dorp en twee jongeren uit omliggende dorpen in dienst als trainees. Zij leren het kleermakersvak in de praktijk.

Financieel gezond

Ook gaat Alimatou aan de slag met een boekhouding. Ze houdt de financiën van haar bedrijf gescheiden van haar privé-uitgaven. Op die manier krijgt ze inzage in haar prestaties en realiseert zich dat ze 60 tot 75 euro per maand kan sparen. Daarmee spaart ze ongeveer het minimumloon in Benin, dat vastgesteld is op 79 euro per maand. Dat is een bemoediging voor Alimatou als beginnende ondernemer.

Startups

Financieel gezond ondernemen is essentieel voor de startups om te kunnen groeien. Dat betekent ook dat de jonge ondernemers verantwoord met hun inkomsten omgaan. Daarom vragen we van alle jongeren een financiële bijdrage van 30 euro voor de ondersteuning die door Job and Business Booster wordt geboden. Daarmee investeren de jongeren in hun toekomst.

Alimatou kan nu schoolgeld voor haar kinderen betalen

Alimatous kleermakerij is geprofessionaliseerd. Ze paste de onderwerpen uit de training toe in haar bedrijf en dat werpt vruchten af. Het gezin is niet langer alleen afhankelijk van het inkomen van haar man. Met haar onderneming kon ze onder andere het schoolgeld voor haar kinderen betalen. Dankzij haar inkomen kon ze zelfs een investering doen in een bedrijf voor haar zoon. ‘Je kunt succesvol zijn door je aan te passen en een vak te leren.’ Alimatou is er het voorbeeld van.

Over Woord en Daad

Als bijbelgetrouwe Nederlandse stichting verbindt Woord en Daad, samen met lokale partners en actoren uit relevante sectoren, mensen wereldwijd. Zo willen we verantwoordelijkheid nemen voor het vormgeven van een menswaardig bestaan voor armen en rijken en scheppen we hoop en kansen om armoede te overstijgen. Met onze programma’s Agrarische ontwikkeling, Beleidsbeïnvloeding, Bewustwording, Duurzaam water, Educatie, Noodhulp en weerbaarheid en Werk en opleiding, werken we al 49 jaar aan duurzame verandering. Dat doen we niet alleen. Samen met onze trouwe achterban en ervaren partners bouwen we door aan dit levensveranderende werk.

Auteur en foto: Woord en Daad
Over kindsponsoring: www.woordendaad.nl/sponsor-een-kind/
Steun jonge ondernemers: www.woordendaad.nl/onderneming/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies