Liever Marsmannetjes dan God

Als je, op verjaardagen of in de kantine, niet van stiltes houdt en je wilt eens wat leven in de brouwerij brengen, dan heb ik een tip. Gooi de volgende vraag in de groep: ‘Wie gelooft er in buitenaards leven?’ en kijk wat er gebeurt. Geheid dat de stilte is verdwenen. Waarschijnlijk zul je er versteld van staan – net als ik, toen ik dit deed – hoeveel mensen aangeven inderdaad in buitenaards leven te geloven.

Leven uit andere sterrenstelsels, ufo’s, maan- of marsmannetjes en ander hoog- en laagvliegend wild blijken, juist onder de moderne mens die wars is van God, gretig aftrek te vinden. En weet je wat het rare is? Wanneer je dan als christen ook open kaart speelt en aangeeft dat je in het bestaan van engelen en demonen gelooft, een hemel en een hel (dus ook buitenaards leven, in de letterlijke zin van het woord), dan telt dat opeens niet mee!

Intelligent Design

Je zou zeggen dat iemand die los van God en gebod staat zelf ook wars is van enige vorm van geloof. Dat dacht Ben Stein ook, een bekende Amerikaanse presentator, die een documentaire maakte over Intelligent Design. In dit docudrama interviewt Stein toonaangevende professoren en probeert hij er een vinger achter te krijgen waarom het idee van een intelligente Ontwerper, die alles heeft gemaakt, zo verfoeilijk is in de gevestigde wetenschap. Stein voelt onder andere Richard Dawkins aan de tand. Deze Britse evolutiebioloog heeft zich in zijn boek The God Delusion (God als misvatting) ontpopt als antitheïst van de eerste orde en pleitbezorger van de evolutieleer. Niet voor niets wordt hij Darwins pitbull genoemd.

Een ‘handtekening’ van een ontwerper

In het hol van de leeuw krijgt het gesprek tussen Stein en Dawkins een opmerkelijke wending. Dawkins bekent kleur! Op één van Steins vragen antwoordt hij: „Het zou kunnen zijn dat ergens in vroeger tijden, ergens in het universum, als gevolg van Darwiniaanse processen, een beschaving geëvolueerd is tot een heel hoge graad van technologie. Deze beschaving zou een vorm van leven ontwikkeld kunnen hebben die mogelijk op deze planeet is uitgezaaid. Dat is een intrigerende mogelijkheid. En ik kan me voorstellen dat je daar aanwijzingen voor kunt vinden. Als je naar de biochemische, de moleculaire details kijkt, zou je daar een ‘handtekening’ van een ontwerper kunnen vinden.”

Niet zomaar spontaan ontstaan

Dawkins gaat verder: „Die ontwerper zou heel goed een hogere vorm van intelligentie kunnen zijn, ergens anders uit het universum. Maar die hogere vorm moet uiteindelijk weer voortgekomen zijn uit verklaarbare processen. Het kan niet zomaar spontaan zijn ontstaan. Dat is het punt.” Waarna de nuchtere conclusie van Stein luidt: „Dus professor Dawkins is niet tegen Intelligent Design, maar wel tegen bepaalde typen van ontwerpers, zoals… God.”

God telt niet meer mee

Ja, God telt voor velen helaas niet meer mee. Ze verkiezen liever de afstamming van Marsmannetjes (die op hun beurt weer uit ‘verklaarbare processen’ zijn ontstaan) boven een Schepper Die iets uit niets maakte.

Dawkins en andere ‘hoogintellectuelen’ hebben aan mij geen beste leerling. Ik treed liever in de voetsporen van Peter Scheele als hij zegt: „Ik sta liever voor aap dan dat ik beweer dat ik ervan afstam.”

Over de auteur

Johan Démoed is eindredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine. Deze column verscheen in een eerdere uitgave van dat blad. 
Meer weten over Weet Magazine? 
Ga dan naar weet-magazine.nl
of abonneer je via weet-magazine.nl/abonneren

Tekst: Johan Démoed 
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.weet-magazine.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies