Kees van Ekris ziet de profeten van onze tijd

Bij profeten denken maar weinig christenen aan Henri Nouwen, Angela Merkel, Tim Keller en Dietrich Bonhoeffer. Toch noemt Kees van Ekris van de missionaire organisatie IZB hen profeten omdat hij in hun woorden en daden het profetische werk herkent van bijvoorbeeld Maleachi.

Van Ekris is bekend van de dagelijkse podcast ‘Eerst Dit’. In het eerste deel van zijn boek en podcast ‘Moderne Profeten’ richtte hij samen met de EO de schijnwerpers op acht bekende personen uit deze en de vorige eeuw die door hun geloof, leven en woorden inspireren. In het onlangs verschenen tweede deel van het boek belicht hij onder andere Tim Keller en Majoor Bosshardt.

Echo

“Toen het geloof verwaterde in Israël gaf God profeten. God geeft nog steeds profetische stemmen. Niet met de statuur van de bijbelse profeten, maar wel als hun echo.” Met deze woorden leidt Kees van Ekris zijn nieuwe boek ‘Moderne Profeten Ware Woorden’ in. Het eerste deel van ‘Moderne Profeten’ verscheen in 2021. Onlangs kwam het tweede deel uit bij Uitgeverij Brandaan.

Multimediaal

Met de podcast-serie begon hij ook in 2021. Elke aflevering van de podcasts heeft een thema. Zo gaat het bij Merkel over vrij zijn. De podcast over Henri Nouwen uit deel 2 gaat over waarheid en kreeg de titel ‘De waarheid is broos’ mee. “De portretten in het boek zijn in eerste instantie ook als podcasttekst geschreven.

Op podcasts/moderne-profeten kun je de afleveringen van deel 2 horen”, vertelt Van Ekris. “Dit is een multimediaal project en is in geluid, beeld en tekst weergegeven. Christien Bos van Uitgeverij Brandaan heeft de podcastteksten bewerkt. Er zijn allerlei bronnen aan toegevoegd met QR-codes naar toespraken, foto’s en quotes.” Ook zijn er interviews gedaan met mensen die inspiratie vonden in de belichte persoon. Zo vertelt schrijver en spreker Otto de Bruijne hoe hij geïnspireerd raakte door Henri Nouwen.

Plakboek

Van Ekris noemt de serie ‘Moderne Profeten’ een plakboek vol levendigheid. “Ik hoor dat het eerste deel van ‘Moderne Profeten’ gebruikt is op catechisatie en in gespreksgroepen, vrienden nemen het mee op een weekend, wethouders vinden er inspiratie voor een speech in en middelbare scholieren voor een spreekbeurt. Mijn hoop is dat dit tweede deel net zoveel mensen kan inspireren.” Elk hoofdstuk eindigt met gespreksvragen en in elk hoofdstuk bevat ook veel achtergrondinformatie over de tijd waarin de besproken persoon geboren werd en opgroeide. Hoe zag Estland eruit in de communistische tijd waarin componist Arvo Pärt opgroeide?

Een boeiende serie die smaakt naar meer. Intussen zijn er al een aantal podcasts van het derde seizoen online gezet. Deze zijn hier te vinden: podcasts/moderne-profeten

‘Moderne Profeten Ware Woorden’,
Auteur: Kees van Ekris
Uitgeverij Brandaan, 2023,
237 blz’s, 26,99 euro,
ISBN 978 94 6005 069 5

Auteur: Rosanne de Boer
Beeld: IZB

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies