Podcastserie: Verlangen naar God, heelheid, vrede en naar de hemel

In de decembermaand bieden steeds meer bedrijven een adventskalender aan. Aansluitend bij deze trend bieden de Hersteld Hervormde gemeenten van Waddinxveen elk weekend een adventsgeschenk in de vorm van een podcast. De podcastserie zoomt in op het thema ‘verlangen’. Verlangen naar een toekomst beter dan vandaag.

In de eerste podcast verkennen we in brede zin de verlangens van het menselijk hart. En hoe die verlangens hun diepste vervulling alleen in God vinden. Vanuit de uitspraak van Augustinus ‘onrustig is ons hart tot het rust vindt in U, o God. We gaan hierover in gesprek met Peter van Olst, godsdienstdocent op Hogeschool de Driestar en voormalig evangelist in Ecuador.

Verlangen naar God

Over onze menselijke verlangens gaan we in gesprek, in vier afleveringen, bij een open Bijbel. Hier aflevering 1: ‘Verlangen naar God’, in gesprek met godsdienstdocent Peter van Olst.

Beluister hier aflevering 1:

Verlangen naar heelheid

In de tweede aflevering praten we over ons verlangen naar heelheid met dominee van Vugt, predikant in Waddinxveen en voorheen docent psychologie. Dit tegen de achtergrond en ervaring van veel psychosociale nood en gebrokenheid in het leven van zijn pastoranten.

Beluister hier aflevering 2:

Verlangen naar vrede

In aflevering 3 zijn we in gesprek met Richard Groenenboom. Met hem spreken we door over het verlangen naar vrede. Het uitzien naar een nieuwe aarde waarop gerechtigheid woont. Door zijn werk voor stichting de ondergrondse kerk, ontmoet hij veel mensen die hier intens naar uitzien. Richard ontdekte dat vervolgde christenen middenin moeitevolle omstandigheden soms meer innerlijke rust en vrede bezitten dan wij in het comfortabele Westen. Wat is hun geheim?

Beluister hier aflevering 3:

Verlangen naar de hemel

Tenslotte gaan we in aflevering 4 in gesprek met Jan van Dooijeweert, over het verlangen naar de hemel, als het einde dichterbij komt. Jan, is dit jaar 50 jaar werkzaam als evangelist. Hij ziet er naar uit, zijn Heere te ontmoeten.

Beluister hier aflevering 4:

Het kleine lichtje in de duisternis

Een vlugge beweging langs het luciferdoosje tovert een klein vlammetje tevoorschijn. Het is bijna december 2023. De eerste adventskaars mag straks branden. Het kleine lichtje in de duisternis zwelt aan, als een tweede, derde en vierde kaars volgt, op de zondagen erna. Nog even… dan breekt het volle licht door.

Verlangen naar licht

Ergens is dat de hunker die we als mensen delen. Of we nu gelovig zijn of niet. We verlangen naar licht. Naar een betere wereld. We zien uit naar de morgen, waarop het vrede zal zijn. Teveel voelen we de pijn van vandaag. Te zeer lijden we onder onrecht. Het leven brengt ons niet wat we ervan verwachten. We vallen onszelf tegen.

Eeuwenoude liederen

Niet alleen zangers in de 21ste eeuw vertolken dit diepe verlangen naar morgen. Ook eeuwenoude liederen geven uitdrukking aan dit intense verlangen naar de nieuwe dag. In de Bijbel vinden we Psalmen die dit op magistrale wijze verwoorden. Meer dan wachters op de morgen, wachters op de morgen, verlang ik naar het licht. Psalm 130 Ja, zoals een opgejaagde hinde smacht naar water, zo schreeuwt mijn ziel naar U, o God. Psalm 42

De Bijbel geeft brandstof

De Bijbel geeft brandstof aan dit verlangen. Want, er komt -zeker weten- een níeuwe dag. Een dag zonder zwart randje. Een dag waarop God Zelf tranen droogt. Openbaring 21 Heerlijk vergezicht. Tegelijk geeft de Bijbel ook ríchting aan ons verlangen. Het laat ons zien dat er diepe vervulling van al onze verlangens te vinden is in God Zélf. Kolossenzen 3 leert ons te zoeken, de dingen die boven zijn en níet die van beneden zijn.

Web: www.elimgemeente.nl
Podcasts: Verlangen
Auteur: Johan Demoed
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies