De voedselcrisis in Île-à-Vache heeft vooral impact op kinderen

Nienke Westerbeek van hulporganisatie Compassion Nederland: Ik neem je graag mee naar Île-à-Vache, een klein eiland in de Caribische zee op tien kilometer van de kust van Haïti. Een schitterende plek, met uitgestrekte witte stranden en palmbomen. Helaas heeft ook op Île-à-Vache de voedselcrisis toegeslagen. Door droogte zijn oogsten mislukt en de visstand is teruggelopen. Vooral op de kinderen heeft dit een grote impact.

In de afgelopen anderhalf jaar heb je regelmatig iets van ons gelezen over de wereldwijde voedselcrisis. Net als op Île-à-Vache heeft de voedselcrisis in de landen waar Compassion werkt hele gemeenschappen hard geraakt. Mede dankzij de steun van duizenden sponsors is er al veel hulp geboden. Toch zien we in landen als Haïti, Burkina Faso, Ethiopië, Sri Lanka en Myanmar dat er nog steeds veel kinderen en hun gezinnen dagelijks te maken hebben met tekort aan voedsel.

Hartverscheurend

De verhalen die we horen van onze collega’s daar zijn soms hartverscheurend. In heftige en steeds veranderende omstandigheden zoeken zij naar nieuwe manieren waarop gezinnen zelfvoorzienend kunnen zijn. Bijvoorbeeld door het leren van nieuwe vaardigheden, weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering en de inzet van andere vormen van landbouw. Zo werkt Compassion aan veerkracht en zijn we voor de lange termijn dichtbij aanwezig. Juist daarin zie ik steeds opnieuw hoop en licht ontstaan op de plekken waar de lokale kerk opstaat en aanwezig blijft.

Dat betekent dat er ook de komende tijd nog voedselhulp nodig is en we willen je opnieuw vragen om iets extra’s te geven. Jouw gift is van grote betekenis voor een gezin dat vandaag niet weet of er morgen wel te eten is.

Doe mee: Ja, ik geef een gift

We hopen dat jij aan het eind van dit jaar nog een bijdrage wilt leveren zodat de hulp door kan gaan. Wereldwijd helpen we met elkaar meer dan 2,3 miljoen kinderen en gezinnen. We zijn dankbaar voor wat wij samen met de lokale kerk in de landen waar we werken kunnen betekenen. Bedankt ook voor jouw aandeel hierin!

De prijs van honger

Door ondervoeding kunnen kinderen zich niet concentreren op school. ‘Een lege maag heeft geen oren,’ wordt wel gezegd. Dit beïnvloedt hun vermogen om te leren en belemmert ze in hun ontwikkeling, met grote gevolgen voor de lange termijn.

Bekijk de video uit Haïti

Wat we al konden doen

Sinds het begin van de voedselcrisis hebben donateurs en lokale medewerkers al veel kunnen betekenen voor gezinnen die te maken hebben met voedselschaarste. In sommige landen is de voedselzekerheid toegenomen en de acute hulp afgeschaald. Hier zijn we dankbaar voor.

De impact van alle donateurs van over de hele wereld is enorm: 1.707 lokale kerken hebben in totaal 255.697 huishoudens ondersteund en voedselhulp geboden aan zo’n 1.133.000 mensen.

Auteur: Nienke Westerbeek, Compassion Nederland
Web: www.compassion.nl
Foto: Videostill YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies