Sieuwerd Bin brengt eerbetoon aan oude gospels

Puur, rauw en eerlijk. Zo sober als Sieuwerd (Sjoerd) Bin vroeger als klein kind zittend bovenaan de trap zijn ouders met hun vrienden gospelliedjes en spirituals hoorde zingen, zo heeft hij ze opgenomen en op cd uitgebracht. Zonder uitgebreide band met drummer, maar met een paar muzikanten zoals violiste Jeanine Melis en familieleden Floris Bin op de gitaar en Roderik Bin op de piano.

Samen met zijn broer Floris vormt hij het duo Gebroeders Bin. Met dit duo heeft hij onder andere een thema album over de Eerste Wereldoorlog uitgebracht in 2014. De gospelliederen staan op zijn soloalbum dat ‘The Songs I Sing’ heet. Een aantal nummers zijn eerst als single online uitgebracht.

Opgegroeid tussen instrumenten

Dertiger Sieuwerd (Sjoerd) Bin woont in Middelburg en groeide op in Goes. Hij werkt voor het Leger des Heils, maar heeft altijd een grote liefde voor muziek gehad. Hij startte op jeugdige leeftijd al met het maken van muziek. In een interview dat hij afgelopen jaar met Christelijk Nieuws had, vertelt hij dat zijn vader een groot muziekliefhebber is. “Zodoende ben ik tussen de muziek en instrumenten opgegroeid. Ik ben als vier- of vijfjarige al begonnen met gitaar spelen. Later volgden de banjo, piano en het drumstel. Ik speelde als kind klassiek gitaar en gaf daar al vroeg concerten mee. Vanaf mijn zeventiende drumde ik in een band.” Hij tourde onder andere met muzikant Broeder Dieleman en speelde in een Johnny Cash-band. Ook maakte hij muziek in zijn kerkelijke gemeente in Middelburg.

Kerkorgel

Een leuk detail is dat op het soloalbum ‘The Songs I Sing’ in het nummer ‘The Lord Is My Shepherd Psalm 23’ het kerkorgel van de doopsgezinde kerk in Middelburg te horen is. Op ‘Pack Up Your Sorrows’ en ‘Michael, Row The Boat Ashore’ vallen de banjoklanken op die goed passen bij de country-folk-sfeer die Bin meegaf aan deze oude liederen . Bijzonder is ook het intro van ‘All Night All Day’ dat komt uit de Alan Lomax Collection van het American Folklife Center. Het album is geproduceerd door Martijn Everts en gemasterd door Jan Borger die ook samenwerkte met Minco Eggersman en Mensenkinderen.

Auteur: Rosanne de Boer
Web: www.gebroedersbin.nl
Meer over de Gebroeders Bin: Gebroeders Bin
Beeld: Tanja Hoogerheijde

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies