Eline brengt tweede soloalbum uit

“U spreekt levenswoorden en ik ga open als een bloem die na een lange winter weer het zonlicht voelt”, zingt Eline van Dijk in het titelnummer van haar nieuwe soloalbum ‘Levenswoorden’. Ze kreeg bekendheid door haar medewerking aan het lied ‘Jezus Overwinnaar’. 

Daarna bracht ze haar soloalbum ‘Terug naar Eden’ uit en onlangs opvolger ‘Levenswoorden’. Dit is een heel persoonlijk album geworden. Eline laat haar kwetsbare kant zien en zingt over haar gevoelens en verlangen naar erkenning. Die erkenning vond ze bij God. Daarover zingt ze op ‘Levenswoorden’.

‘Mag ik er zijn als ik niet in het perfecte plaatje pas?’, vraagt ze in ‘Je mag ook verliezen’ dat ze samen met Matthijn Buwalda schreef. Dit lied verscheen eerder als single. Ook singer-songwriter Reyer van Drongelen werkte mee aan het nieuwe album ‘Levenswoorden’. Het is een heel persoonlijk album. “In mijn tienerjaren werd mij geleerd om het kennen van Hem na te jagen en daarin mijzelf te negeren want: ik moest minder worden en Hij meer”, vertelt Eline van Dijk over haar jeugd. “Gedreven als ik ben, is dit wat ik heel gepassioneerd en radicaal deed. Maar ik liep vast. Nu ruim 10 jaar werkten mijn manieren niet meer. De buitenkant leek krachtig, maar van binnen huilde ik en voelde ik me alleen. Nu ik terugkijk denk ik dat ik God gebruikte om me te verstoppen voor Hem want  zolang ik me richtte op de dingen van Zijn Koninkrijk hoefde ik mijn eigen pijn niet onder ogen te komen.”

Kintsugi

Op de voorkant van het album ‘Levenswoorden’ staat een foto van Eline met gouden breuklijnen. Ze verwijst naar de Japanse kunstvorm Kintsugi waarbij wat gebroken is, hersteld wordt met goud en lijm. “De breuklijnen zijn nu gevuld met kostbaar goud waardoor het geheel sterker en waardevoller wordt”, vertelt ze. “Ik kwam op een punt dat ik niet meer om de gebrokenheid in mijn leven heen kon. Ik ontdekte breuk na breuk, scheur na scheur, met mijn mislukte huwelijk als grootste brokstuk.” 

Sinds de scheiding heet ze weer Eline van Dijk in plaats van Eline Bakker. “Ik had niets meer hoog te houden of mooier te maken dan het was. Maar juist op die plek ontmoette ik God als nooit tevoren. Ik ontdekte: je authentieke zelf in verbondenheid met Christus is het mooiste cadeau wat je jezelf, je naasten en de wereld kunt geven.”

Dichtbij

“Zou het zo kunnen zijn dat onze rauwe gevoelens er mogen zijn of er zelfs toe doen? Wat als God ook wil spreken door emoties heen? Wat als we onze – soms ellendige – realiteit niet hoeven te overschreeuwen omdat God er juist midden in te vinden is?” In het lied ‘Naast mij’ zingt Eline dat God weet hoe het is om mens te zijn: “Er is geen pijn die U niet begrijpt, geen strijd die U niet streed.”

Over die nabijheid zingt ze ook in ‘Dan nog’: “Als de hardheid van het leven me maar klappen uit blijft delen. Als mijn hart breekt door het onrecht en teleurstelling me lamlegt. Dan nog bent U God, ook dan houdt U mijn wereld in Uw hand. Mijn God, ik kijk op naar U.”

Verbinding

“Hoe mooi zou het zijn als we onze moeilijkheden mogen en durven delen? Hoeveel meer verbinding is er dan te beleven? God gebruikte Kintsugi in mijn leven. We hebben allemaal gebarsten, verbrijzelde plekken in ons leven. Toch brengt Hij ons weer samen op manieren die mooier en sterker zijn dan voorheen.”

‘Levenswoorden’ is voor haar een ode aan kwetsbaarheid en eerlijkheid, een ode aan het leven. “Op dit album staan liedjes die vanuit mijn persoonlijke reis zijn ontstaan. Woorden uit het leven gegrepen. Woorden van leven van Jezus de Levensgever.” Daarom koos ze voor de titel ‘Levenswoorden’. Het album werd live opgenomen in het ICOONtheater in Amersfoort. Reyer van Drongelen produceerde en mixte ‘Levenswoorden’.

Web: elinemusic.nl
Auteur: Rosanne de Boer
Beeld: Videostill Youtube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies