Voorzichtig plant Reza zaadjes van waarheid, liefde en hoop

De tranen stromen over zijn wangen. Voor het eerst spreekt hij een gebed uit. Onopvallend, in een hoekje van zomaar een restaurant in Centraal-Azië. Ver weg van de andere gasten geeft hij zijn leven aan God. Na het gebed is een diepe vreugde zichtbaar op zijn gezicht. Reza is aan het eind gekomen van een lange zoektocht naar de zin van zijn leven.  

Reza groeit op in een strengreligieus moslimgezin. Zijn moeder draagt een chador, een gewaad dat haar hele lichaam bedekt behalve haar gezicht. Zijn vader houdt zich zijn hele leven bezig met het vervullen van religieuze taken. De mensen in zijn dorp begroeten hem vol ontzag. Iedereen kent hem en respecteert hem. Van buitenaf ziet het er mooi uit, maar de werkelijkheid is helaas minder rooskleurig. Reza’s vader haat zijn moeder en slaat haar. Ook de band met Reza is niet goed. Zijn vader stelt hoge religieuze eisen aan hem die hij niet kan waarmaken.

Risico

Reza besluit zijn ouderlijk huis te verlaten. Hij wil weg van zijn ouders, weg van de pijn. Zijn ouders zijn er fel op tegen, maar Reza zet door. Hij vertrekt naar een stad om daar te studeren. Daar begint ook zijn zoektocht naar de zin van het leven. Hij leest stapels boeken over allerlei godsdiensten, pluist het internet uit en gaat in gesprek met tientallen mensen over hun geloof. Elke keer als iemand hem iets vertelt over het evangelie, vindt dat weerklank in zijn hart. Zijn levensvragen worden beantwoord. Hij krijgt een Bijbel van een van de medewerkers van People International. En hij is er zo blij mee; hij kust het boek en drukt het aan zijn hart. Hij weet dat hij door die Bijbel en zijn nieuwe geloof een groot risico op vervolging loopt. Dat weerhoudt hem er niet van om overal waar hij komt zaadjes van waarheid, liefde en hoop te planten. Met de nodige voorzichtigheid.

Geen gemakkelijke weg

Reza krijgt de kans om zijn land te verlaten en ergens anders een goede carrière op te bouwen. Hij kiest ervoor om in zijn land te blijven. Het is geen makkelijke weg, want Reza staat er alleen voor in zijn stad. Hij kent geen enkele andere gelovige. Christenen durven zich in dit land niet uit te spreken uit angst voor vervolging. Er zijn wel wat kleine ondergrondse huisgroepen, maar die zijn nauwelijks te vinden voor nieuwgelovigen zoals Reza. Wil je bidden voor Reza en alle andere (nieuwe) christenen in Centraal-Azië, om kracht om vol te houden en om verbinding met andere christenen?  

Over People International

People International wil onbereikte volken in Centraal-Azië bereiken met het evangelie door middel van onder andere sociaal-maatschappelijke en medische hulpverlening, gebed, gemeenteontwikkeling en vluchtelingenhulp.

Vaker bidden voor Centraal-Azië?

Schrijf je in voor de gebedsbrief of een gebedsbijeenkomst: peopleinternational.nl/bidden
Auteur en beeld: People International
Meer informatie: www.peopleinternational.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies