World Vision bezoekt Turkije om impact hulp na aardbevingen te bekijken

Hoe herstellen Turkije en Syrië zich na de verwoestende aardbevingen in februari 2023? Hoe helpt het door Nederland ingezamelde geld daarbij? En wat is er gebeurd met de opbrengst van de Giro555-actie en wat is de impact van de hulp? Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland, brengt van 16 tot en met 18 januari 2024 een bezoek aan Turkije om antwoord te krijgen op deze vragen.

In februari 2023 werden Turkije en Syrië getroffen door meerdere verwoestende aardbevingen. Ruim 50.000 mensen kwamen om het leven. De schade loopt op tot vele miljarden. Met een nationale Giro555-actie werd in Nederland ruim 120 miljoen euro opgehaald. Daardoor kon World Vision met onder andere de bijdrage van Giro-555 bijna een miljoen mannen, vrouwen en kinderen in de getroffen gebieden noodhulp bieden.

Zo helpt World Vision met het geld van Giro555

World Vision is direct na de aardbeving in actie gekomen. Meer dan 32 duizend kinderen hebben met het geld van onder andere Giro555 psychosociale ondersteuning gekregen. World Vision heeft daarnaast prioriteit gegeven aan schoon en veilig drinkwater. Cash vouchers (het uitdelen van een bedrag wat mensen kunnen besteden naar eigen inzicht) werden verstrekt aan gezinnen om te kunnen overleven. Ook heeft World Vision ervoor gezorgd dat getroffen scholen lesmaterialen ontvingen. Ondertussen is er in samenwerking met de lokale bevolking gewerkt aan het herstellen van vijftien scholen en het realiseren van noodwoningen voor slachtoffers

Het bezoek aan Turkije biedt World Vision Nederland de kans om ter plaatse het resultaat van de besteding te zien. Zo kunnen we rechtstreeks verslag uitbrengen van de effecten van deze financiële steun op kinderen, ouders, verzorgers en gemeenschapsleden.

Bezoek aan getroffen gemeenschappen

Op 16 januari zal Marco van der Graaf samen met het team een bezoek brengen aan Antakya in de provincie Hatay. Daar zal een ontmoeting plaatsvinden met medewerkers van een organisatie die gemeenschappen helpt bij herstel en wederopbouw na rampen.

Op 17 januari zal het team van World Vision een noodopvang in Adıyaman bezoeken. Dit opvangcentrum vormt een bron van hoop voor getroffen gezinnen.

Op 18 januari bezoekt het team een kindvriendelijke ruimte in Kilis, Gaziantep, waar kinderen die getroffen zijn door de aardbevingen mentale gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning ontvangen. Ook zal hier een ontmoeting plaatsvinden met partnerorganisaties
en een noodopvang worden bezocht.

Over World Vision

World Vision is een christelijke humanitaire organisatie die zich inzet voor de meest kwetsbare kinderen, waar ze ook wonen en wat hun achtergrond ook is. We willen ze geven wat ze nodig hebben om armoede te overwinnen en hun wereld te veranderen. Zodat vreugde weer een plek krijgt in hun leven. World Vision werkt daarbij samen met gemeenschappen, donoren, partners en overheden in meer dan 100 landen.

Lees meer over de projecten van World Vision in Turkije en Syrië: De focus verschuift van noodhulp naar wederopbouw en perspectief.

“Pauw in Turkije” gemist?

Op 11 december was op NPO1 de documentaire “Pauw in Turkije” te zien, waarin Jeroen Pauw verslag deed van een bezoek aan Turkije en Syrië in oktober. Pauw bezocht het rampgebied om te onderzoeken hoe de hulp van de giro 555-actie is besteed en hoe het getroffen gebied er inmiddels voorstaat. Als je de uitzending gemist hebt, klik hier.

Auteur: Ingrid Kraaikamp
Beeld: Videostill Youtube
Web: www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies