Symposium over de impact van 50 jaar Jeugd met een Opdracht

Op 15 maart 2024 vindt het symposium ‘Van de ene generatie op de andere’ plaats aan de Christelijke Hogeschool Ede. Aanleiding voor het symposium is het 50-jarig bestaan van Jeugd met een Opdracht (JmeO). Deze organisatie is onderdeel van de wereldwijde missionaire beweging Youth With A Mission (YWAM).

Wat was de invloed van vijftig jaar aanwezigheid van Jeugd met een Opdracht (JmeO) in Nederland op kerk en zending in ons land? Die vraag was voor dr. Evert van de Poll aanleiding tot het idee een symposium te organiseren. Van de Poll, hoogleraar missiologie aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. Hij hoopt dat de evangelische beweging, missionaire organisaties en de kerken er lessen uit kunnen trekken.

Symposium

Van de Poll vond weerklank bij Jeff Fountain, directeur van het Schuman Centre for European Studies in Amsterdam en in verschillende functies betrokken bij JmeO sinds de oprichting daarvan in 1973. In samenwerking met MissieNederland, Inspirare, JmeO Nederland en de Christelijke Hogeschool Ede namen zij het initiatief voor het symposium dat op 15 maart zal plaatsvinden.

Het symposium heeft een drievoudige focus: een samenvattende terugblik op 50 jaar JmeO, persoonlijke reflecties van mensen die daarbij betrokken zijn geweest en wetenschappelijke analyses vanuit kerkelijk, missiologisch en sociaal-cultureel perspectief. Sprekers zijn onder anderen prof. dr. Miranda Klaver, hoogleraar antropologie van religie aan de Vrije Universiteit, prof. dr. Jos de Kok, rector en hoogleraar praktische theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit, en Arnold van Heusden, voormalig directeur van de Evangelische Alliantie in Nederland.

Een belangrijke rol

Een diepe passie voor wereldwijde missie is typerend voor de evangelische beweging. ‘Toch zie ik in de breedte van de evangelische beweging dat kerken en christenen juist worstelen met die wereldwijde missie,’ aldus Martine Versteeg, interim-directeur van MissieNederland. ‘Veel kerken, maar ook zendingsorganisaties, zien al jaren teruggang in het aantal mensen dat actief betrokken wil zijn bij zending. Terwijl je passie voor missie iets weerspiegelt van je eigen enthousiasme voor het evangelie dat je ontvangen hebt. Dit maakt het nog belangrijker om te kijken naar die plekken waar jonge mensen wél enthousiast worden voor (wereldwijde) missie.’

Van de Poll stelt: ‘JmeO heeft een belangrijke rol heeft gespeeld in de mobilisering van jongeren voor missionair werk en in de ontwikkeling van de evangelische stroming in Nederland. JmeO is er kennelijk in geslaagd opeenvolgende generaties jongeren met verschillende sociaal-culturele achtergronden aan te spreken en te werven voor betrokkenheid in zending. Dat maakt dit symposium van groot belang voor de evangelische beweging.’

Aanmelden

Aanmelden voor het symposium kan op de website van MissieNederland. Hoewel het Engels de lingua franca binnen JmeO is, zal de voertaal van het symposium Nederlands zijn. Een regulier ticket kost 30 euro. Deelnemers van MissieNederland betalen 20 euro. Het studententarief is 10 euro. Bij alle tickets is de lunch inbegrepen. Het symposium vindt plaats op de Christelijke Hogeschool in Ede.

Auteur: Neline Schipper
Aanmelden: www.missienederland.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.missienederland.nl
Over de CHE: www.che.nl
Meer of JmeO: www.jmeo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies