Amir verwacht binnenkort een groter conflict met Hezbollah

Shalom uit Israël! De situatie in mijn land is gespannen. Hoewel de operatie in Gaza goed verloopt, weten we dat de grote oorlog nog moet beginnen. Het conflict met Hezbollah zal komen. Als het zover is, zal het wreed zijn voor de hele land.

Hezbollah is veel beter bewapend, veel beter gefinancierd en veel beter getraind dan Hamas. De Iron Dome en onze andere luchtverdedigingssystemen kunnen maar weinig uitrichten tegen de duizenden raketten die over onze noordgrens zullen razen. Ik verwacht dat tegen de tijd dat alles achter de rug is, de skyline van Tel Aviv er anders uit zal zien, net als veel andere delen van het land.

Veel problemen gezinnen

De ontberingen die veel gezinnen nu het meest voelen, en die naar verwachting alleen maar erger zullen worden, is de scheiding van echtgenoten van elkaar en ouders van hun kinderen. Eén van onze kinderen is al opgeroepen voor het leger. We verwachten dat dit aantal binnen enkele maanden zal stijgen tot drie van onze vier kinderen. Velen zijn al sinds het begin van het conflict van huis en haard en de sluiting van bedrijven en de daarmee gepaard gaande financiële problemen zijn verwoestend.

Nogmaals, de komende maanden zullen een moeilijke, maar noodzakelijke tijd zijn. We kunnen niet langer leven met de constante dreiging van een oorlogvoerend en actief terroristisch leger vlak over onze grens. Dit wordt geen oorlog mét Libanon, maar het wordt een oorlog ín Libanon. Hezbollah heeft zich volledig verschanst in dat land en ze zijn zo geïnfiltreerd in de regering en de leiderschapsinfrastructuur dat het grote percentage Libanese burgers dat hen wanhopig weg wil hebben, geen macht of autoriteit heeft om er iets aan te doen.

100.000 soldaten naar het noorden

De oorlog in het noorden van Israël zal waarschijnlijk niet alleen in Libanon blijven. De vele terroristische milities die in Syrië gevestigd zijn, maken het waarschijnlijk dat de Israel Defense Forces (IDF) een dubbel noordelijk front zullen hebben. Het Israëlische leger heeft al vier divisies, of ongeveer 100.000 soldaten, naar het noorden verplaatst. Dit is vier keer het gebruikelijke aantal.

Onder druk

Veel van Israëls bondgenoten zetten ons onder druk om de vijandelijkheden te beëindigen, net als enkele groeiende oppositiestemmen binnen het land. Ik zou willen dat we dat konden doen, maar dat kunnen we niet. Als we onze vijanden de rust en de tijd gunnen die ze nodig hebben om zich terug te trekken en te herbewapenen, zullen ze ongetwijfeld op een dag weer de strijd aangaan. En deze keer zullen ze nog sterker terugkomen dan voorheen. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Bidden

Bid alstublieft voor wijsheid voor premier Benjamin Netanyahu en zijn leiderschapsteam. Bid hetzelfde voor de generaals die de acties van de IDF leiden. En bid voor veiligheid voor degenen onder ons die aan de ontvangende kant van de Hezbollah-raketten zullen staan en voor de onschuldige Libanese burgers die gevangen zitten in het oorlogsgebied dat door Hezbollah is gecreëerd.

Verliezen in Gaza

Israël ging maandag in rouw nadat de IDF op één dag het grootste verlies aan mensenlevens leed sinds het begin van de oorlog. Een groep reservisten was explosieven aan het plaatsen om een gebouw neer te halen dat door Hamas werd gebruikt, toen een RPG op hen werd afgevuurd. Het projectiel ontplofte waardoor de ladingen waarmee ze bezig waren tot ontploffing kwamen. De resulterende explosie deed het gebouw bovenop hen instorten en legde ook het gebouw ernaast met de grond gelijk. Eenentwintig soldaten verloren het leven. Een tweede RPG werd afgevuurd op een tank die de reservisten bewaakte, waarbij nog eens twee soldaten omkwamen. We zijn een klein land en we voelen intens mee met het verlies van elke soldaat die tijdens het uitvoeren van zijn taak wordt gedood. Ikzelf heb de hele nacht niet geslapen toen ik het bericht hoorde.

Khan Yunis

De slag om Khan Yunis woedt nog steeds. De inname van deze woonplaats van veel van de Hamasleiders is strategisch essentieel als de IDF een sterke voet aan de grond wil krijgen in centraal Gaza. Het tunnelsysteem is enorm en bevat het hoofdkwartier van de meeste terroristenleiders die zichzelf omringd hebben met een menselijk schild van onze 136 gijzelaars. De actie hier is moeilijker dan die in Gaza Stad en de omliggende gebieden, omdat er nog steeds veel Gazaanse burgers zijn die in het gebied schuilen.

De IDF moet heel precies zijn in hun acties en hun militaire inlichtingendienst moet sterk zijn als ze de terroristen effectief willen uitschakelen zonder niet-strijders te verwonden. De moeilijkheid van hun taak wordt vergroot door de vele leden van Hamas die zonder uniform opereren. Deze terroristische soldaten komen ongewapend en verkleed als burgers uit tunnels. Eenmaal op straat grijpen ze een van de duizenden wapens die overal in de stad verstopt liggen en openen het vuur.

Een nieuw soort oorlogsvoering

Maar wat deze oorlog het moeilijkst maakt, is dat de IDF een nieuw soort oorlogsvoering voert waarmee geen enkel leger in de geschiedenis te maken heeft gehad. Terwijl we de moeilijke oorlog boven de grond voortzetten, moeten we tegelijkertijd de bijna onmogelijke strijd onder de grond voeren in het doolhof van tunnels waar 20.000 goed getrainde terroristen zich schuilhouden. Daarom duurt het zo lang. We moeten stap voor stap te werk gaan, van de hak op de tak, altijd naar voren, opzij en naar achteren kijkend. Ja, we naderen ze van alle kanten en uiteindelijk zullen we ze te pakken krijgen. Maar dit soort oorlogvoering vereist absoluut voorzichtigheid en geduld!

Helaas zitten onze televisiestudio’s vol met militaire commentatoren die klagen dat de IDF maar watertrappelt en nergens naar toe gaat. Maar deze mannen zijn gewoon mislukte voormalige generaals die, in de meeste gevallen, verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin we ons bevinden. Helaas is hun idiote retoriek verantwoordelijk voor het creëren van onbehagen en twijfel ten opzichte van de IDF en de regering in de harten van velen wiens geliefden zijn opgeroepen om zichzelf in gevaar te brengen.

Voorwaarden

Zowel Hamas als Israël hebben naar verluidt voorwaarden aangeboden om het conflict te beëindigen. Het aanbod van Hamas beloofde de vrijlating van alle resterende gijzelaars in ruil voor het einde van de oorlog, een volledige terugtrekking van de IDF uit Gaza, de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen inclusief degenen die veroordeeld zijn voor terroristische moorden, en een garantie dat Hamas Gaza ongehinderd door Israël zou kunnen besturen. Met andere woorden, ze willen dat Israël zich overgeeft. Israël, aan de andere kant, beloofde een einde aan de oorlog als Hamas zes hooggeplaatste leden van hun leiderschap permanent zou verbannen en alle Israëlische gijzelaars zou vrijlaten. Hamas weigerde.

Hamas is aan het wankelen

Als puntje bij paaltje komt, is Hamas aan het wankelen. Israël heeft in slechts 110 dagen 60% van de strijdkrachten van de organisatie gedood of uitgeschakeld. Er rest hen niets anders dan een afwachtende houding aan te nemen. Ze weten dat de wereldopinie snel naar hun kant verschuift. Hoe langer ze overleven, hoe beter ze denken dat hun laatste termijn zal zijn.

Libanon

Hoewel er nog geen volledig conflict is uitgebroken aan de noordgrens van Israël, is er nog dagelijks activiteit. Hezbollah vuurt regelmatig tientallen raketten af op Israëlische steden en dorpen. Israëlische aanvallen, met straaljagers, raketten en drones, op de infrastructuur van de terroristische organisatie en op de terroristen zelf zijn bijna dagelijkse kost. Zoals hierboven vermeld, trainen beide partijen en bereiden ze zich voor op de oorlog die komen gaat.

Syrië

Ten oosten van Libanon in Syrië bereiden terroristische milities zich voor op hun kans om over de grens met Israël naar het zuiden te racen. Dit tweede front in het komende noordelijke conflict is puur een product van Iran, dat deze gewelddadige bendes bewapent en financiert. Als bewijs van de activiteiten van Teheran in Syrië, werden bij een raketaanval op Damascus op zaterdag, met dank aan Israël, het hoofd van de inlichtingendienst van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) voor Syrië en vier andere IRGC-leden gedood. De Perzische ayatollahs zijn niet sterk genoeg om Israël rechtstreeks aan te vallen, dus gebruiken ze Arabische ondergeschikten om hun vuile werk op te knappen.

Russische luchtmacht

Er heeft zich een interessante ontwikkeling voorgedaan langs de Syrisch-Israëlische grens, die uit het hoge noorden komt. Rusland heeft zijn aanwezigheid in Syrië geleidelijk afgebouwd, omdat er steeds meer troepen nodig zijn in Oekraïne. De Russische luchtmacht is nu echter begonnen met patrouilles langs de “Bravo Line” die de Golanhoogte verdeelt tussen Syrië en Israël. Hoewel het Russische leger al sinds 2015 in Syrië is, is dit de eerste keer dat de straaljagers regelmatig patrouilles vliegen langs de noordgrens van Israël.

De VS en Israël

Na gesprekken met premier Benjamin Netanyahu op vrijdag, verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden dat de premier niet gekant was tegen een mogelijke tweestatenoplossing. Dit leek als nieuws te komen voor Netanyahu, die de volgende dag op X plaatste: “Ik zal geen compromis sluiten over volledige Israëlische veiligheidscontrole over al het grondgebied ten westen van Jordanië – en dit is in strijd met een Palestijnse staat.”

Het zal geen verrassing zijn dat de reactie van de premier de Verenigde Naties in rep en roer bracht. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres plaatste de volgende dag zijn reactie op X: “De weigering om de tweestatenoplossing voor Israëli’s en Palestijnen te aanvaarden en de ontkenning van het recht op een eigen staat voor het Palestijnse volk zijn onaanvaardbaar.” Hé, Tony, zijn jullie niet degenen die dit jaar het voorzitterschap van de VN-conferentie over ontwapening aan Iran hebben gegeven? Over onacceptabel gesproken!

Tweestatenoplossing

De druk die de VS op Israël uitoefent om de oorlog te beëindigen en een tweestatenoplossing te vinden, drijft een wig tussen twee historisch sterke bondgenoten. Wat het meest ergerlijk is, is dat de harde verkoop van twee staten puur politiek van aard is. De huidige regering heeft verkiezingen voor de boeg en de zittende regering heeft deze overwinning hard nodig. Zijn internationale staat van dienst is afschuwelijk, zoals blijkt uit de vele gemilitariseerde conflicten die wereldwijd zijn uitgebroken sinds hij aan de macht is. Als de huidige bewoner van het Witte Huis nog een termijn aanblijft, zal de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd raken.

De VS

Weet je nog dat er vier jaar geleden vrede heerste in het Midden-Oosten? Dat is nu niet meer zo. Amerikaanse bases in Syrië en Irak worden dagelijks aangevallen. De New York Times schat dat 70 leden van het Amerikaanse leger gewond zijn geraakt door pro-Iraanse milities in de 140 aanvallen die hebben plaatsgevonden sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Washington heeft op deze aanvallen gereageerd met luchtaanvallen, die tot nu toe niet genoeg waren om de terroristen te stoppen.

Houthi’s

Nu heeft de VS het opgenomen tegen de Houthi’s in wat het Amerikaanse leger Operatie Poseidon Archer heeft genoemd. Het Amerikaanse leger is ongelooflijk en ik heb veel respect voor degenen die dienen. Helaas worden ze een conflict ingestuurd tegen een horde volslagen gestoorde mensen. Serieus, de Houthi’s lopen op blote voeten rond, allemaal stoned in hun hoofd op khat, een kauwbaar verdovend blad. Ze zijn heel moeilijk te verslaan omdat ze niet rationeel denken. Vraag maar aan de Saoedi’s, die al acht jaar tegen hen vechten.

Geraffineerd plan

Volgens de Houthi’s is het hun doel om de drie belangrijkste waterwegen in wat zij de Al-Aqsa Driehoek noemen – de Bab-el-Mandeb, de Straat van Hormuz en het Suezkanaal – af te sluiten. Hierdoor zou Israël worden afgesneden van de broodnodige olie en gas uit Qatar, de VAE en Saoedi-Arabië. Dit is een uiterst geraffineerd plan voor deze terroristische groepering, dus het is geen verrassing dat hun marionettensnoeren leiden naar de handen van de Iraanse ayatollahs. Van de 75 doden bij de Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op de Houthi’s in Jemen vorige week, waren er negen buitenlandse adviseurs. Drie van hen waren leden van de Iraanse IRGC en zes behoorden tot Hezbollah.

De Iraanse Octopus

Dit brengt ons bij wat ik de Iraanse octopus noem. In elke slechte situatie die zich in het Midden-Oosten afspeelt, kun je een radicale Iraanse islamistische tentakel vinden. Hezbollah in Libanon, Hamas in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, de terroristische milities in Syrië en Irak, de Houthi’s in Jemen, ze zitten allemaal vast aan de grote koppotige in Teheran.

Sancties opgeheven

De vorige Amerikaanse regering had Iran de mond gesnoerd. De sancties waren streng en de dreigementen tegen ongewenste acties waren reëel. Toen kwam de nieuwe president aan het bewind en binnen anderhalve maand had hij de sancties opgeheven, waardoor miljarden dollars de Iraanse economie binnenstroomden. Sindsdien voelen de ayatollahs zich aangemoedigd om hun kwaadaardige invloed over het hele Midden-Oosten te verspreiden en conflicten en instabiliteit te veroorzaken.

Symptomen

Een gebrek aan nabijheid en politieke macht beperkt Israël in wat ze Iran praktisch kunnen aandoen zonder enorme geopolitieke gevolgen te veroorzaken. Als gevolg daarvan zijn we gedwongen om vooral om te gaan met de symptomen die aan de andere kant van onze grenzen bestaan. De Verenigde Staten hebben echter de kracht en de macht om de ziekte aan te pakken. Maar in plaats van druk uit te oefenen op Teheran om de aanvallen vanuit Jemen, Irak en Syrië te stoppen, besteedt de Amerikaanse regering al haar energie aan het opsporen van gedrogeerde Houthi’s in de havens van Sanaa. Je stopt een octopus niet door een tentakel af te snijden. Je moet achter het lichaam aan.

Over ons werk

Mijn Telegramkanaal is de hele dag door een constante stroom van nieuws. Abonneer je op mijn kanaal om er zeker van te zijn dat je precies weet wat er aan de hand is.

Van het doden van de 850 profeten van Baäl en Asjera tot het vluchten naar de woestijn in angst voor zijn leven, Elia stond bekend als de “onruststoker” van Israël. Hoe kan het doden van deze profeten gerechtvaardigd zijn? Dit is slechts één van de vragen die ik behandel in mijn onderricht “De tijdloze dagen van Elia”, dat vrijdag 26 januari om 12:00 PM PST in première gaat. Welke boodschap probeerde God via Elia aan Zijn volk over te brengen? Welke boodschap communiceert God aan jou?

Met elke dag die voorbijgaat, groeit de vooruitgang op CONNECT! Mijn zoon vertelde me een paar dagen geleden dat hij de bouwplaats had verlaten voor een snelle boodschap en toen hij terugkwam waren er drie nieuwe muren geplaatst. Blijf alsjeblieft bidden terwijl dit project doorgaat in deze moeilijke tijd in mijn land.

En blijf alsjeblieft bidden voor Israël. God waakt ongetwijfeld over en zorgt voor Zijn volk. Vraag dat Hij haast maakt met het beëindigen van deze noodzakelijke oorlog, zodat we weer vrede kunnen hebben in ons land. God zegene u!

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze tekst is vertaald vanuit de nieuwsbrief van Amir van vrijdag 19 januari 2024.

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies