Dirk van Genderen schrijft vandaag in zijn nieuwsbrief: Afgelopen week hadden we een bidstond bij de organisatie Nachamu Nachamu Ami (Troost, troost Mijn volk) in Renswoude. Deze organisatie stuurt regelmatig containers met hulpgoederen naar Israël. Wonderlijk was het om de getuigenissen te horen van Gods zorg voor Zijn volk, speciaal nu.
Spontaan wordt er hulp aangeboden, overal vandaan. Iemand had een opslagruimte laten bouwen, die niet meer nodig bleek te zijn voor de oorspronkelijke bestemming. De Heere leidde het zo dat hij in contact kwam met Nachamu Nachamu Ami, waarvan hij nog nooit had gehoord, en zijn opslagruimte aanbood voor de opslag van hulpgoederen voor Israël. En de Heere stuurde vervolgens iemand om deze opslag te verven en nog een ander om de vloer klaar te maken voor gebruik. De Heere zorgt en voorziet!
Nederland, steun Israël in genocidezaak!
Twee weken geleden is het inmiddels alweer dat in Den Haag, in het Vredespaleis, bij het Internationaal Gerechtshof, Zuid-Afrika een genocide-aanklacht indiende tegen Israël. Het is de omgekeerde wereld. Letterlijk. Israel wordt door Zuid-Afrika beschuldigd van genocide in Gaza, terwijl Hamas de strijd startte met een genocide op onschuldige Israëlische burgers. Hamas heeft de erop volgende ellende over zichzelf en over Gaza afgeroepen.
Een motie in de Tweede Kamer om de genocidebeschuldiging van Zuid-Afrika te verwerpen, haalde het helaas niet. Alleen PVV, VVD, BBB, SGP en CU stemden voor. Het is buitengewoon teleurstellend dat NSC en CDA deze motie niet steunden. Zij wilden de uitspraak van het hof afwachten.
Nederland geeft nu aan het voorlopige vonnis van het hof (zie hieronder) te steunen. Premier Rutte stelt dat de toon van Nederland richting Israël scherper zal worden. Toch hoop en bid ik dat Nederland Israel zal blijven steunen! De Heere zal zo’n steunbetuiging zegenen. ‘Ik zal zegenen wie u zegenen’ (Genesis 12:3).
Voorlopig vonnis van Internationaal Gerechtshof
Gisteren (vrijdag) deed het Internationaal Gerechtshof een voorlopige uitspraak in de genocidezaak, aangespannen door Zuid-Afrika. Eerlijk is eerlijk: het had voor Israël erger gekund. Het vonnis komt erop neer dat het hof de wijze waarop Israël in Gaza opereert, ziet als een mogelijke schending van het genocideverdrag. Opmerkelijk is wel dat, hoewel dat geëist was, geen staat-het-vuren wordt opgelegd in Gaza en ook geen terugtrekking van Israël uit Gaza wordt verlangd. Wel werd in heftige bewoordingen het leed van de inwoners van Gaza aan de kaak gesteld, waarbij de beschuldigende vinger naar Israël wees. Ook baseerde het hof, als het over aantallen slachtoffers ging, zich op de gegevens van Hamas, waarvan het maar de vraag is hoe betrouwbaar die zijn. Het is wel zeker dat duizenden van de slachtoffers leden van Hamas waren, wat een heel ander beeld geeft van de situatie.
Het hof beveelt Israël dat het zich moet onthouden van daden die tot genocide kunnen leiden. Ook moet Israël maatregelen nemen om de nood van de Palestijnen direct te lenigen. Binnen een maand moet Israël verantwoording afleggen aan het hof over maatregelen die zijn genomen om genocide te voorkomen. Hamas krijgt de opdracht om alle gijzelaars vrij te laten. Het lijkt wel zeker dat Hamas deze eis niet zal opvolgen. Een definitieve uitspraak kan nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Al die tijd zal de term ‘genocide’ boven Israel blijven hangen.
Christenen en kerken in Zuid-Afrika steunen Israël
Een grote groep christelijke organisaties en kerken in Zuid-Afrika heeft juist nu, nu hun land Israël beschuldigt van genocide, steun uitgesproken vóór Israël. De Zuid-Afrikaanse kerkleiders ‘verzetten zich krachtig tegen het besluit van onze regering om deze zaak tegen Israël te starten,’ schrijven ze.
De christelijke leiders spreken er hun afschuw over uit dat hun regering de kant kiest van een radicale moslimterreurgroep. ‘Israël, slachtoffer van de aanval van Hamas, wordt beschuldigd. Stel de wreedheden van Hamas aan de kaak. We blijven bidden om vrede. Ondanks de anti-Israëlische houding van de Zuid-Afrikaanse regering tijdens de huidige oorlog en het feit dat veel van de officiële kerken van het land dit standpunt steunen, zijn er nog steeds veel kerken die een op de Bijbel gebaseerd standpunt innemen van liefde voor en vriendschap met de staat Israël.’
In de verklaring wordt verwezen naar een evenement afgelopen december, waarbij honderden mensen deelnamen aan een ‘Zuid-Afrika steunt Israël’-gebedsbijeenkomst in de AGS-kerk in Goodwood, Kaapstad. Ook in Johannesburg vond een soortgelijke gebedsbijeenkomst plaats. (Bron: All Israël News)
‘Veel mensen in Gaza zullen christen worden’
De voormalige terrorist Taysir (Tass) Abu Saada (73) verwacht dat in de komende tijd veel mensen in Gaza tot geloof in de Heere Jezus zullen komen. Tass Saada is een voormalige terrorist, die banden had met de politieke partij Fatah en met de PLO, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. Ongeveer dertig jaar geleden kwam hij tot geloof in de Heere Jezus en kwam er liefde in zijn hart voor het Joodse volk.
Saada is ervan overtuigd dat ‘het einde der tijden’ dichtbij is, ‘als ik let op al het geweld vandaag’. Maar hij heeft ook de hoop dat het conflict tussen Israël en Hamas ertoe zal leiden dat veel moslims in de regio gedesillusioneerd zullen raken in Hamas en de radicale islam, waardoor ze meer open zullen staan voor het Evangelie van Jezus Christus. Als voormalige Palestijnse moslim, geboren in Gaza, bereidt hij zich voor om terug te verhuizen naar Gaza, om deel uit te maken van de ‘oogst’.
Sinds ze christen zijn geworden, hebben Saada en zijn familie ‘Hope for Ishmael’ opgericht, een evangelische hulpverlening aan moslims, en ‘Seeds of Hope’, een humanitaire non-profitorganisatie die in levensbehoeften voorziet voor verarmde mensen in het Midden-Oosten. (Bron: All Israël News)
Auteur: Dirk van Genderen
Web: www.dirkvangenderen.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen