Sela vindt inspiratie in de Psalmen

Muziekgroep Sela vond voor het nieuwe album ‘Huis Van Vrede’ inspiratie in de Psalmen. Zo is het titellied geschreven over het verlangen dat doorklinkt in Psalm 84: “Liever één dag bij U in dit huis van vrede dan duizend dagen leven zonder Uw liefde.” Het album verschijnt op 20 januari op cd en lp. Sela stuurde als voorproefje afgelopen weken al tracks van de cd naar geïnteresseerden met daarbij wat achtergrondinformatie over het album en eenvoudige bladmuziek.

‘Huis Van Vrede’ is het vijftiende album van Sela dat sinds de oprichting in 2005 is uitgebracht. De muziekgroep kan in 2025 haar 20e verjaardag vieren. Zanger Elbert, gitarist Johan en drummer Niek Smelt van Trinity waren er vanaf het eerste jaar bij betrokken tot het eerste lustrum in 2010.

Missie

Zangeres Kinga Bán is bijna 10 jaar bij Sela actief geweest. Sela is gestart als een project van de HGJB (Hervormd-Gereformeerde Jeugd bond). De band is na de enthousiaste reacties op het debuutalbum ‘U’ als zelfstandige groep doorgegaan. Sela heeft als missie kerkgemeenschappen van nieuwe kerkmuziek te voorzien. De muziekstijl wordt vaak omgeschreven als een mix van worship, poprock, Ierse folk gecombineerd met invloeden uit de klassieke muziek. Voor de teksten vormt de Bijbel de grote inspiratiebron.

Instrumenten

Op het album staan maar liefst 17 nummers. Bij elke cd zit een unieke code naar online bonusmateriaal op de website waar eenvoudige bladmuziek, tips voor muzikanten, een podcast met achtergronden, exclusieve video-opnames en uitleg bij de liederen te vinden is.
De laatste track Speel is instrumentaal. Op het album worden veel verschillende instrumenten gebruikt. Zo hoor je in het lied ‘Hier Is Rust’ iemand een handpan bespelen. Dit nummer doet door de eenvoudige melodie die vaak herhaald wordt, denken aan de liederen uit Taizé. Op de cd zijn ook de klanken van de mandoline, bugel, saxofoon, hammond orgel, trombone en diverse fluiten te horen.

Psalmen

De Psalmen vormen een grote inspiratiebron voor dit album. Voor het lied ‘Alles Wat Adem Heeft’ vond tekstschrijver Harold ten Cate inspiratie in Psalm 150 en bij openingstrack ‘Wanneer Wordt Het Waar’ in Psalm 144. In dit lied komt de harde werkelijkheid van oorlog, verwoesting en verdriet naar voren. “Met kerst zingen we over vrede op aarde, maar op veel plekken op deze wereld ontbreekt de vrede nog steeds. De Psalmen leren ons bidden: ‘hoe lang nog, Heer?’” In het lied schrijft hij: “Wanneer wordt het waar die lang beloofde vrede? De wereld smacht ernaar. Er wordt zo zwaar geleden. Wie stopt de blinde haat? Wij zijn tot niets in staat zonder Uw hulp uit de hemel.” Bijzonder is dat in dit nummer ook het aloude gebed ‘Kyrie Eleison. Heb medelijden, Heer’ een plaats kreeg.

Verlangen

Op het nieuwe album is ruimte voor pijn en verdriet. Het in het najaar uitgebrachte lied ‘De Mensen Die We Missen’ kreeg op de cd een plaats. Er is ook ruimte voor hoop en blijdschap. Vele verlangens en emoties worden erop bezongen. Het lied ‘Jezus, U Bent Bij Ons’ vat dat mooi samen: “Jezus, U bent bij ons alle nachten, alle dagen; in ons hopen, in ons zoeken en in ons vragen. Jezus, U bent bij ons in de vreugde, in het lijden tot het einde van de tijden. Halleluja! U bent de liefde die wint. U bent de weg die ons verbindt.”

Auteur: Rosanne de Boer
Web: www.sela.nl
Beeld: Videostill YouTube Sela

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies