Nieuwe serie bij Family7 met theoloog Henk Bakker

Vanaf dinsdag 6 februari om 19:30 uur zendt de christelijke tv-zender Family7 een nieuwe 13-delige serie uit met als thema ‘Jezus, reconstructie en revisie’ met Henk Bakker. Theoloog Henk Bakker maakte een boeiende en prikkelende serie afleveringen over het beeld dat we in onze tijd en cultuur van Jezus Christus hebben. Gepassioneerd vertelt hij hier alvast over het belang van onderzoek en ‘out of the box’ denken. “De reconstructie doet er toe. Als je niet alle informatie hebt, ga je dingen verzinnen.”

De serie ‘Jezus, Reconstructie en revisie’ is een wetenschappelijk onderbouwde poging om Jezus te benaderen vanuit de tijd en context waarin Hij zelf leefde. Presentator Berry Janssen vindt het te gemakzuchtig om te denken dat de Bijbel met het oog op jou geschreven is, voor jouw eigen tijd en context. “We hebben een brug te slaan. In deze serie proberen we ons in te leven in de oorspronkelijke hoorder van het evangelie.”

Klap voor je kop

Bakker vult aan: “De beelden die we hebben van Jezus zijn allemaal ingegeven door onze cultuur en tijd. Mensen krijgen van alles aangereikt in deze tijd, in hun gemeente of bijvoorbeeld in een film als ‘The Passion of the Christ’. Het is de kunst om naar de teksten terug te gaan, en te bedenken: hoe werden Jezus en zijn woorden in die tijd bedoeld en ontvangen? Je kunt dan af en toe bevestigd worden én af en toe een flinke klap voor je kop krijgen, als ik dat zo mag zeggen. Het bekende beeld van Jezus met de blonde haren, een gevorkt baardje en blauwe ogen: dat is natuurlijk niet realistisch. En dat geldt ook voor heel veel andere zaken die wij van Jezus denken. Laat je beeld van Jezus maar eens checken! Ik richt me met mijn boek en de serie op mensen die daar naar zoeken.”

Anders

Voor Family7 is deze serie anders dan anders, omdat er studenten bij de opnames aanwezig waren die in gesprek gingen met Henk Bakker. Zes studenten lazen eerst zijn boek, en zorgden zo voor een heel andere manier van interactie. Bakker: “Ik vond het heerlijk, ik ben geen zendmast, er moet een gesprek zijn!” Berry haakt hierbij aan: “Ik maakte me eerlijk gezegd best wel zorgen over de gesprekken, ik ben zelf niet theologisch geschoold. Maar het is helemaal goed gekomen. De studenten kwamen met hele mooie bijdrages.

Kritisch nadenken

Eén van de studenten is Gerben Mateman (23 jaar). Hij studeert Theologie in Apeldoorn en Hebreeuws/Aramees in Leiden. “Ik was als kritische luisteraar aanwezig en sprak met Henk Bakker over vragen die mij te binnen schoten. De opnames waren een heel nieuwe ervaring voor mij, maar er heerste een open en eerlijke sfeer waarin elke vraag serieus werd beantwoord. Er was zeker ook ruimte voor humor.”

Vandaag de dag denk ik vaak vanuit de 21ste eeuw over Jezus. Ik stel mij vaak voor hoe Hij door de straten zou wandelen of op social media zou verschijnen. Maar dat is een beperkt beeld van Jezus. Jezus is in de volheid van de tijd gekomen in een land en in een volk dat Hij wilde en dat maakt het ontzettend bijzonder! Kritisch nadenken over Jezus is belangrijk. Het is goed om nauwkeurig naar de traditie over Jezus kijken en zien wat er echt van klopt. Niet om de traditie aan te vallen, maar wel om Jezus in het middelpunt van de Kerk te zetten. Niet als ons maaksel en zoals wij Hem in gedachten hebben, maar zoals Hij zich presenteert.”

Kritisch denken

Henk Bakker gaat daarop door: “Dit is een onderwerp dat mij zorgen baart. Het niveau van kritisch denken gaat achteruit, ook bij mensen die preken of op een andere manier het evangelie vertellen. Het komt wat mij betreft neer op wat ik zeg in één van de afleveringen: controleren! Check check check. Wat ik hoop is dat mensen leren zelf te checken. En de eerste stap is dan om de evangeliën te lezen.

Wil je kritisch nadenken over wie Jezus is? Ben je nieuwsgierig naar de identiteit van Christus en wil en kun je daar onderzoek naar doen? Dan is de serie een prachtige ingang om daarmee te beginnen.

Over Henk Bakker

Henk Bakker (1960) is 15 jaar predikant geweest en werkt nu als hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op de James Wm. McClendon Chair for Baptistic and Evangelical Theologies. Daarnaast geeft hij les aan het Baptisten Seminarium, Baptist House Amsterdam. Hij schrijft voornamelijk over de vroegchristelijke literatuur, van de eerste eeuw tot aan vierde eeuw AD. Zijn boek ‘Jezus, reconstructie en revisie’ werd in 2020 uitgebracht en goed ontvangen.

‘Jezus, reconstructie en revisie’ met Henk Bakker is te zien vanaf 6 februari elke dinsdag om 19:30 uur bij Family7 of online via Family7+.

Afl. 1 – 6 feb. 19.30 uur Inleiding, impact en methodiek
Afl. 2 – 13 feb. 19:30 uur Jezus’ tempelbezoek (gebeurtenis)
Afl. 3 – 20 feb. 19:30 uur Jezus’ tempelbezoek (ervaring van impact)
Afl. 4 – 27 feb. 19:30 uur Joodse verwachtingen, inleiding
Afl. 5 – 5 mrt. 19:30 uur David, de persoon (1)
Afl. 6 – 12 mrt. 19:30 uur Jezus als David (2)
Afl. 7 – 19 mrt. 19:30 uur Mozes
Afl. 8 – 26 mrt. 19:30 uur Elia
Afl. 9 – 2 apr. 19:30 uur De twee getuigen
Afl. 10 – 9 apr. 19:30 uur De (priesterlijke) Knecht
Afl. 11 – 16 apr. 19:30 uur De (priesterlijke) Mensenzoon
Afl. 12 – 23 apr. 19:30 uur Gods Zoon
Afl. 13 – 30 apr. 19:30 uur Conclusie/ Samenvatting

Family7

Family7 is de christelijke televisiezender en te ontvangen in ca 4,5 miljoen huishoudens via o.a. de volgende kabel- en glasvezelproviders: Ziggo 230, KPN 78, Solcon 300, Telfort 78, XS4ALL 78 e.v.a. Voor alle andere aanbieders en het uitzendgebied kijk op: www.family7.nl. Via Family7+ kan je live tv kijken én alle programma’s on demand terugkijken: www.family7.nl/plus.

Afbeeldingen: Jeroen Postma
Web: www.family7.nl
Auteur: Hillianne van Oordt / Bijbelstudieseries

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies