Een jaar na de verwoestende aardbevingen in Syrië en Turkije

Het is een jaar geleden dat de verwoestende aardbevingen in Syrië en Turkije plaatsvonden. World Vision kwam gelijk in actie vanuit lokale teams, o.a. met donaties vanuit Giro555. In totaal was de impact van World Vision voor één miljoen mensen. De hulpverlening is na een jaar nog in volle gang. Op de foto Sahar, 9 jaar uit Noord-Syrië, dankzij World Vision kan ze naar school.

In Turkije waren de meest getroffen provincies Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ en Adana in Zuid- en Zuidoost-Turkije.

De ramp

  • Meer dan 50.000 mensen verloren hun leven, waaronder 7.000 Syrische vluchtelingen.
  • Meer dan 100.000 mensen raakten gewond.
  • 9,1 miljoen mensen werden getroffen door de aardbevingsramp, 3 miljoen mensen werden ontheemd en 298.000 gebouwen werden vernietigd.
  • In Noordwest-Syrië resulteerde de aardbeving in meer dan 4.500 doden en 10.400 gewonden.
  • Meer dan 10.600 gebouwen zijn vernietigd, waaronder minstens 1.000 basisscholen en middelbare scholen.
  • Meer dan 850.000 mensen – 20 procent van de bevolking – hadden schade aan hun huizen.
  • 265.000 mensen verloren hun huizen en hebben behoefte aan waardige schuilplaatsen.
  • Zeventig gezondheidsfaciliteiten raakten beschadigd.

Meer dan 32.000 kinderen kregen hulp

Deze crisis vereiste directe actie, en World Vision kon samen met haar lokale partners onmiddellijk ingrijpen. Meer dan 32.000 kinderen kregen psychosociale ondersteuning in speciale kindcentra. Daarnaast kregen gezinnen cash vouchers, waarmee men bijvoorbeeld water en eten kon kopen. World Vision zorgde voor lesmaterialen en het herstel van schoolgebouwen en woningen in samenwerking met de gemeenschap.

De respons van World Vision, en die van de bredere humanitaire gemeenschap (in samenwerking met de 13 hulporganisaties die namens Giro555 actief zijn), en de lokale gemeenschappen is en blijft cruciaal. Dit is om essentiële diensten te herstellen in sectoren zoals WASH en onderwijs, en om mensen te helpen herstellen van het trauma en de vernietiging die het heeft veroorzaakt.

Noodhulp en wederopbouw in Turkije

In Turkije zijn we actief in Adiyaman, Sanliurfa en Kilis. In deze regio’s hebben we de eerste maanden vooral noodhulp geboden. De focus was schoon drinkwater en het uitdelen van cash vouchers (met deze vouchers kunnen mensen zelf eten kopen). Het uitdelen van cash vouchers is inmiddels afgerond. We zijn nu vooral bezig met de psychosociale ondersteuning. Zo hebben we bijvoorbeeld ruimtes gebouwd voor vrouwen en kinderen waar ze kunnen samenkomen. In deze ruimtes worden groepssessies georganiseerd over het omgaan met de gebeurtenissen. Daarnaast delen we hygiëne kits uit en zijn we bezig met programma’s gericht op het beschermen van kinderen.

Noodhulp en wederopbouw in Syrië

In Syrië zijn we actief in Idleb en Aleppo Gouvernement. We hebben ons in deze regio’s gefocust op noodhulp en daarna op het herstellen van 15 scholen zodat meer dan 5000 kinderen weer naar school kunnen. Inmiddels is de restauratie van deze scholen voor 60% gereed. Daarnaast zijn we bezig met het bouwen van woningen voor mensen die geen woning meer hebben. De grond waar de woningen moeten komen, is klaar voor de bouw. Het waterzuiveringssysteem is voltooid en de ontwerpen zijn gereed.

Bezoek aan Turkije

Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland, bracht van 16 tot en met 18 januari een bezoek aan Turkije om te zien wat de impact is van de geboden hulp.
“Daar sta je dan, tussen zo’n groep prachtige kinderen.” Vertelt Marco van der Graaf na zijn bezoek. “Ze gaan op in het spel, even uit de wereld om hen heen. Hun wereld schudde voor 1-2 minuten door elkaar en álles is verwoest. Er staat letterlijk niets meer overeind. Alle winkels zijn verwoest, de kerk is verwoest. Het is nu winter, het regent. Mensen wonen in containers en hebben geen goed huis. Het is niet makkelijk om hier, in deze tijd, op deze manier te moeten wonen. Ze wonen tijdelijk in ‘containercamps’, met het hele gezin op 22m2. En dat zal nog wel even zo blijven.” 

Het werk van World Vision gaat door, om naast noodhulp ook structurele ondersteuning te bieden.  

Over World Vision

World Vision is een christelijke humanitaire organisatie die zich inzet voor de meest kwetsbare kinderen, waar ze ook wonen en wat hun achtergrond ook is. We willen ze geven wat ze nodig hebben om armoede te overwinnen en hun wereld te veranderen. Zodat vreugde weer een plek krijgt in hun leven. World Vision werkt daarbij samen met gemeenschappen, donoren, partners en overheden in meer dan 100 landen.   

Giro555

Met het eerste deel van de Turkije en Syrië actie-opbrengst hebben de organisaties achter Giro555 de eerste 9 maanden ten minste 5,5 miljoen mensen bereikt. Zo blijkt uit de
9-maanden rapportage die Giro555 vandaag publiceert. De omvang van de hulpoperatie is enorm door de grootte van de getroffen gebieden met elk hun eigen uitdagingen. Met de actie-opbrengst wordt nog tot maart 2025 hulp verleend. Op www.giro555.nl staat specifiek per land aangegeven welke noodhulp geboden is door welke organisatie.

Auteur: Ingrid Kraaikamp
Web: www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies