Krachtig getuigenis van Turkse kerk na aardbeving

Op 6 februari 2023, alweer een jaar geleden, schrokken Turkije en Syrië op van de ergste aardbevingen in decennia. Meer dan 23 miljoen mensen werden hierdoor getroffen. Ruim 50.000 mensen verloren hun leven. Het leed was – en is nog steeds – niet te overzien, maar dat weerhield de kleine Turkse kerk er niet van om te hulp te schieten.

In een van de zwaarst getroffen gebieden in Turkije ligt Antakya, het vroegere Bijbelse Antiochië. In de tijd van Paulus was het een van de grootste en belangrijkste handelssteden aan de zijderoute. Paulus begon en eindigde daar zijn eerste zendingsreis (Handelingen 13-14). In deze stad werden de volgelingen van Jezus voor het eerst christenen genoemd. Vanaf 450 na Christus was zelfs de meerderheid van de inwoners van deze miljoenenstad christelijk. Je kunt het je nu niet meer voorstellen…

Roerige geschiedenis

Antiochië kende door de eeuwen heen een roerige geschiedenis. Die werd gekenmerkt door overheersing en plundering door Perzen, Armeniërs, kruisvaarders en moslims. En ook toen waren er al grote aardbevingen waarbij honderdduizenden mensen hun leven verloren. De eens zo grote kerk verdween in de loop der eeuwen bijna helemaal als gevolg van verschillende oorzaken. Naar schatting zijn er nu nog maar enkele duizenden volgelingen van Jezus op een bevolking van ruim tachtig miljoen.

Kerk schiet te hulp

In Antakya vielen tijdens de aardbevingen van vorig jaar duizenden doden. Ruim 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Ook de kerk leed zware verliezen. Er zijn gemeenteleiders omgekomen en kerkgebouwen verwoest. Ondanks die zware verliezen heeft de Turkse kerk een krachtige response gegeven. Turkse christenen speelden een actieve rol bij de reddings- en noodhulpoperaties. Dat viel ook de lokale overheden op. Sommige gaven de christenen meer ruimte, andere verboden christenen te helpen. De kleine Turkse kerk gaf in deze periode een krachtig getuigenis en blijft dat doen. Waar noodhulp vaak gericht is op de korte termijn, heeft de Turkse kerk zich uitgesproken hulp te blijven bieden op lange termijn. Zij bieden, daarbij ondersteund door People International, de Turkse gemeenschap niet alleen hulp voor vandaag, maar ook hoop voor de toekomst.  

Over People International

People International wil onbereikte volken in Centraal-Azië bereiken met het evangelie door middel van onder andere sociaal-maatschappelijke en medische hulpverlening, gebed, gemeenteontwikkeling en vluchtelingenhulp.

Meer weten over zending aan de zijderoute? Welkom op de open dag!

Geef je op voor de open dag van People International op zaterdag 2 maart a.s. van 10.00 – 14.00 uur. Die vindt plaats op een locatie in Midden-Nederland die we je graag mailen na je aanmelding via: info@peopleinternational.nl. Graag in je e-mail het aantal personen en hun namen doorgeven.

Auteur: People International
Meer informatie: www.peopleinternational.nl
Beeld bovenaan: nl.freepik.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies