HVC: Vervolging van christenen neemt schrikbarend toe in India

Foto: Christenen in India tussen de verkoolde resten van hun verwoeste kerkgebouw. “Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst.

De nieuwe eerste minister in India, Vishnu Deo Sai, spreekt op 30 januari openlijk uit zich te zullen keren tegen christenen en tegen zendelingen in het bijzonder. Ze zullen hen straffen en predikanten in de gevangenis zetten. De beangstigende gevolgen van deze nieuwe politieke koers zijn zichtbaar en voelbaar in de hele regio. Hulp is nu nodig.

Dominee in India gevangengenomen

Dat het de partij menens is, blijkt direct de volgende dag. We ontvangen een bericht van Rohan*, een lokale HVC-veldwerker: ‘De aanvallen zijn al begonnen. Afgelopen zondag was er een dienst in het huis van een dominee, toen een aantal hindoeleiders het huis binnenvielen en de predikant en de kerkgangers begonnen te slaan. Toen de politie kwam, brachten zij de predikant naar het politiebureau en sloten hem op in de gevangenis. De komende dagen zullen zeer gevaarlijk worden!’

Kerk met de grond gelijk gemaakt

De berichten over aanvallen volgen elkaar sindsdien snel op. HVC-projectleider Hans-Willem Westerbeke krijgt bijna dagelijks verontrustende berichten binnen van contactpersonen uit de regio. Pastors worden opgepakt; hen wacht mogelijk vier jaar cel. Veel kerken worden op last van de politie gesloten. Een bulldozer wordt ingezet om de kerk in het dorpje Ambikapur met de grond gelijk te maken.

Fatale aanval met bijl

Vanaf half februari wordt de situatie grimmiger. In het dorp Gupanpal wordt een dorpsvergadering belegd. Alle christenen worden opgeroepen zich te melden. Als zij weigeren hun geloof in Christus op te geven, vallen hun dorpsgenoten hen aan. Met stokken, een bijl en een mes gaan ze de gelovigen te lijf. De politie wordt ingeseind, maar reageert niet op de noodoproep. Een klap met een bijl op het hoofd wordt één van de broeders fataal.

Verraders van eigen volk

De angst onder de christenen in deelstaat Chhattisgarh was nog nooit zo groot. De laatste jaren nam de vervolging er al sterk in hevigheid toe. Maar sinds de nieuwe regering aan de macht is, is de situatie in Chhattisgarh zorgelijker dan ooit. In december 2023 won de hindoenationalistische partij BJP de deelstaatsverkiezingen. Deze partij hangt de hindutva-ideologie aan, een ideologie die leert dat je pas een echte Indiër bent als je hindoe bent. Een christen is volgens de BJP geen rechtgeaarde Indiër en daarmee dus een verrader van zijn eigen volk.

Minister dreigt: “Einde aan bekeringen”

De haat tegen christenen steekt de BJP niet onder stoelen of banken. In een toespraak op 30 januari spreekt de nieuw aangestelde eerste minister zich openlijk uit tegen zendelingen die ‘erg actief’ zijn in de gezondheidszorg en het onderwijs, met als resultaat een groeiend aantal bekeringen. “Hier zal snel een einde aan komen en het hindoenationalisme zal sterker worden”, belooft hij zijn kiezers. Aarzelen om hier eigenhandig werk van te maken, doen deze kiezers niet. Gezinnen die de enige christenen zijn in hun dorp, worden door hindoeïstische buren uitgesloten van werk en schoon drinkwater. De gezinnen verliezen van de een op de andere dag hun levensonderhoud. Zonder inkomen wacht de honger.

Acht voorgangers gevangen gezet

Ook de lokale politie laat zich gelden. Minimaal acht voorgangers van de kleine huisgemeentes in de regio zijn opgepakt en in de gevangenis gezet. Hun families blijven achter zonder bescherming en zonder inkomen. Van één van de pastors is bekend dat hij zijn vrouw al enkele jaren geleden verloor. Na zijn arrestatie konden zijn drie kinderen ontsnappen en in het geheim worden overgebracht naar het huis van medechristenen.

Deze mensen hebben heel veel meegemaakt. Ze kunnen de ellende niet meer aan.”

Samen bidden en huilen

Partners van HVC bezoeken de uitgesloten gezinnen, de getroffen gemeentes en hun voorgangers ondanks het acute gevaar. Ze luisteren naar de angst en het verdriet en bespreken hoe de christenen de eenheid kunnen bewaren in deze tijd van hevige vervolging. Azra, een lokale contactpersoon van HVC laat weten: “De christenen zijn heel verdrietig. Deze mensen hebben heel veel meegemaakt. Ze kunnen de ellende niet meer aan en zien geen uitweg. In de kerk hebben we samen gebeden en gehuild.”

Nu veel kerken worden gesloten, de lokale overheid de huiskerken scherp in de gaten houdt en veel gemeentes uit angst voor represailles niet samen durven te komen, hebben deze broeders en zusters ons gebed harder nodig dan ooit. Zo staan we naast de vervolgde Kerk in Chhattisgarh in deze zware tijd van dreiging en geweld.

HVC zet noodhulpactie op

HVC roept op tot gebed en zet een noodhulpactie op voor de slachtoffers. Met uw steun kunnen we voedselpakketten uitdelen aan de buitengesloten gezinnen en krijgen getroffenen pastorale steun. We doen wat mogelijk is om veiligheid te bieden. HVC onderzoekt hoe we juridische hulp kunnen verlenen aan opgepakte voorgangers. Hun gezinnen geven we financiële ondersteuning zolang man en vader, de kostwinner, gevangen zit. Gewonden die in het ziekenhuis werden opgenomen, krijgen een vergoeding voor de medische kosten. De verwachting is dat dit slechts het begin is en dat nog veel meer gelovigen te maken zullen krijgen met geweld en uitsluiting.

Het leven van christenen in India staat op zijn kop. Hulp is nu nodig. En het is nog niet voorbij. De lijn van de politiek is duidelijk. HVC vreest voor de veiligheid van voorgangers. Helpt u ons om deze broeders en zusters vandaag én morgen bij te staan met concrete hulp?

*schuilnamen gebruikt omwille van de veiligheid

Web: www.stichtinghvc.nl
Beeld: Stichting HVC
Bron: Nieuwsbrief HVC

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies